Patru mediatori vor încerca să-i împace pe bistriţeni

Conflictele se pot soluţiona mult mai repede şi mai ieftin prin intermediul mediatorilor. Din 3 martie, magistraţii şi poliţiştii sunt obligaţi să îi anunţe pe cei care au conflicte că, în loc să aştepte o sentinţă judecătorească, pot să se înţeleagă între ei, cu ajutorul unui mediator.
Cei patru mediatori din judeţ vor avea o sarcină grea, fiind nevoiţi să îi împace pe bistriţenii care îşi caută dreptatea în faţa judecătorilor. De luna viitoare, poliţiştii şi magistraţii au datoria de a informa părţile aflate într-un conflict despre posibilitatea rezolvării acestuia prin mediere. Chiar dacă până acum nu au avut clienţi, mediatorii bistriţeni cred că metoda va prinde în judeţ şi că oamenii se vor convinge în timp de avantajele ei.
Din data de 3 martie, fiecare judecător sau poliţist va trebui să îi anunţe pe bistriţenii care sunt părţi într-un proces despre posibilitatea rezolvării unui conflict prin mediere. „Fiecare compendiu de judecată va avea obligaţia de a informa părţile, la primul termen de judecată, despre faptul că pot apela la un mediator. Măsura, însă, nu este obligatorie pentru justiţiabili", explică Cătălin Oprea, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Bistriţa. Acesta mai spune că bistriţenii sunt destul de sceptici faţă de această măsură. „Probabil că nu au încredere în cealaltă variantă de soluţionare şi nu au încredere în cuvântul dat de cealaltă parte", crede Oprea. Judecătorul consideră, totuşi, că medierea eficientă ar reduce volumul dosarelor, în special al celor care se judecă la Secţia Civilă.
Medierea, mai ieftină şi mai rapidă
Ilie Cojocaru, unul dintre cei patru mediatori autorizaţi de către Consiliul Naţional de Mediere, crede că măsura este foarte avantajoasă. „De pildă, în cazul unui proces pe rol, încheiat prin mediere, părţile au posibilitatea de a recupera taxa de timbu. Apoi, ar fi timpul redus şi cheltuielile mai mici", crede Cojocaru. Acesta explică şi în ce constă medierea. „Mediatorul nu dă soluţii, îi ajută pe cei implicaţi să le găsească, în urma unor discuţii. Cea mai mare satisfacţie o au părţile pentru că găsesc o soluţie care le apraţine lor şi nu cuiva din exterior", precizează mediatorul. În plus, deciziile în urma medierii sunt parafate de un judecător şi au putere judecătorească. „Tarifele încă nu sunt stabilite, dar nu vor depăşi onorariile avocaţionale. Cred că, dacă bistriţenii vor fi bine informaţi, vor apela la această variantă", a concluzionat Cojocaru.
Anul trecut, pe toate secţiile subordinate Tribunalului Bistriţa-Năsăud, au fost înregistrate aproape 22.500 de doare, iar cei opt judecători pe secţia civilă au avut de soluţionat peste 80 la sută din cele aproape 4.600 de cauze civile.

Sursa: Adevarul.ro Bistrita

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu