Fostă menajeră, studentă la 53 de ani, mediator cultural

După ce a lucrat ca îngrijitoare, Vasilica Ştir a devenit mediator cultural, preşedinta unei asociaţii şi s-a înscris la studii postuniversitare. Românca a muncit ca învăţătoare timp de 20 de ani, însă în Peninsulă a luat-o de la capăt şi a trudit din greu pentru fiecare realizare.

Vasilica Ştir (53 de ani), din localitatea Filipeştii de Pădure, Prahova, a ajuns în Spania în septembrie 2002, împreună cu soţul şi cu unul dintre cei doi fii. Deşi timp de peste 20 de ani a lucrat ca învăţătoare în România şi a terminat Facultatea de Limbi Străine la Universitatea din Bucureşti, femeia a fost nevoită să se angajeze ca menajeră.
„În perioada aceea era mult mai greu să fii imigrant. Soţul meu şi-a găsit de muncă în construcţii abia după câteva luni. Nu aveam acte şi a trebuit să lucrez pe unde s-a putut", explică Vasilica prima etapă a vieţii sale în Spania. În primele luni, ea a stat împreună cu soţul şi cu fiul ei într-o singură cameră dintr-un apartament din Coslada, în care locuiau împreună cu mai mulţi imigranţi. Când soţul a început să lucreze, s-au mutat singuri într-un apartament.

Mediator cultural

După câţiva ani, Vasilica Ştir a obţinut permisul de muncă. La sfârşitul lui 2006, în paralel cu meseria de menajeră, ea a urmat un curs de mediator cultural şi a început să lucreze în cadrul mai multor proiecte derulate de autorităţile spaniole în scopul integrării românilor din Spania.

„Nu mi-a fost greu să mă apuc de învăţat, din nou, la 49 de ani, pentru că sunt o studioasă perpetuă. După patru ani în care lucrasem numai ca menajeră, simţeam nevoia să fac şi altceva", afirmă femeia. În 2007, românca a început să lucreze la Departamentul de Informare, Orientare şi Consiliere a Românilor din cadrul Federaţiei Asociaţiilor de Emigranţi Români din Spania (FEDROM).

A înfiinţat o asociaţie

La 8 martie 2008, Vasilica Ştir şi Arina Gruia au înfiinţat Asociaţia „Femeia". „Într-o societate în care femeile, în special româncele, au mai multe atribuţii decât bărbaţii era nevoie de o astfel de asociaţie. Am înfiinţat-o în scopul de a organiza activităţi pentru românce şi pentru a le oferi posibilitatea de a se întâlni şi a se cunoaşte", spune Vasilica Ştir.

Anul trecut, la 52 de ani, ea a început un curs de master de gestiune interculturală şi gestiunea diversităţii culturale la Universitatea Autonomă din Madrid. „Cred că niciodată nu este prea târziu să studiem. Am foarte puţin timp liber, dar merită efortul, pentru că îmi place ceea ce fac", susţine femeia.
Sursa: adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu