Interviu acordat de Daniel Vieru mediatorului Nicolaie Dediu


Saptamana aceasta a avut loc la Focsani primul modul al „Cursului de formare mediatori martie 2010 Focsani” organizat de Camera Mediatorilor Vrancea.
Prezent la finele acestui modul am incercat sa pun cateva intrebari sub forma unui interviu domnului Dan Vieru formator principal al acestui curs.
Iata ce a raspuns:
N.D.Buna Daniel
D.V.Buna Nicu
N.D.Din nou la Focsani pentru a pregati o noua generatie de mediatori in Vrancea.
D.V.Da.Din nou la Focsani, la „mănăstire”....:)... pentru formarea unei noi grupe de mediatori.Este a treia generatie.Tu ai fost in prima.
N.D.Ce are diferit acest suport de curs in comparatie cu celelalte doua?
D.V. Desi suportul de curs e acelasi, fiecare grupă te pune în fata unor provocări particulare. Până la urmă, un curs de formare e diferit de unul de lecturare, si fiecare trebuie să participe, preluând doar ceea ce poate integra armonios, alături de calitătile si competentele proprii. Noile abilităti specifice medierii capătă, astfel, valoare si aduc un plus fiecăruia. E foarte greu să convingi oameni cu experientă si dedicati profesiei lor, să se deschidă unei noi abordări. O abordare, în care ascultarea activă, exprimarea neutră a problemelor si descoperirea intereselor părtilor într-un conflict, reprezintă garantia pentru un acord asumat voluntar de cei implicati. Mai povestesti putin despre cazurile recente, si încurajezi oamenii să-si dezvolte, dincolo de procedura pe care o învată, stilul potrivit personalitătii lor. Oricum Vrancea, capătă greutate la nivel national, prin numărul si calitatea mediatorilor.
N.D.Da.Este adevarat.Vrancea prinde putere pe plan national. Ce parere ai despre ceea ce se intampla in mediere in ultimii ani?
D.V. Lucruri bune si spectaculoase se întamplă în mediere. Ultimii doi ani sunt spectaculosi, din punct de vedere a numărului de mediatori, a medierilor si a problematicii asociate.Odată cu provocarea sistemului, institutia medierii îsi dă testul de maturitate, în confruntarea cu rezistenta sistemului, interactiunea cu ceilalti profesionisti si deschiderea unor perspective noi asupra rezolvării disputelor. Agreem să le numim conflicte de crestere naturală a profesiei, unele probabil că se vor rezolva în timp, altele nu, însă echilibrul lor dinamic va face viata mai usoară tuturor mediatorilor. La nivelul corpului profesional, este important să realizăm că interesul nostru major este protejarea medierii, prin toate formele de functionare existente, de la birourile de mediatori, organizatii neguvernamentale, asociatii profesionale si până la cei din Consiliul de Mediere. Medierea are nevoie să fie demonstrată si prin rezultatele sale să devină o alternativă la modalitătile mai costisitoare de rezolvare a conflictelor.
N.D.In aceasta profesie au aparut foarte multe Asociatii,Camere si Uniuni, care este rolul lor?
D.V. O tendintă, as spune usor agresivă, se manifestă în rândul mediatorilor si aceasta cu privire la organizarea în asociatii profesionale, după principiul „doar în grup, şi după un conducător suprem” – astfel veţi şti să protejati interesele membrilor cotizanti. Pe lângă cele cunoscute, solul prolific al medierii îngăduie şi alte forme de asociere. Unii fac politica pe faţă (sau după o retea de comunicare subterană), numindu-se copiat „uniune” (ale lor, adicătelea), „camere” si diverse, iar altele, s-au născut de curând, şi racolează, senin, printre noii mediatori, pregătindu-se pentru o negociere cu finaliştii, la momentul oportun. „O competitie sahistă, cu o  miză evident strategică în pregătirea alegerilor viitoare”, sau „O partidă de poker pe voturi”. 

Din această ultimă perspectivă, atitudinea CdM este bizară, în termenii transparentei si a viziunii asupra viitorului medierii. Desi criticate, ultimele alegeri au fost validate si acceptate. Însă, smecherii politici au avut grijă si au cerut noi alegeri... si astfel s-a născut Legea 370. Reactia conducătorilor este calmă: „Stati linistiti!... Alegerile vor fi... Procedura este complicată si noi avem grijă să o protejăm, în interesul dumneavoastră...”

N.D.Ce parere ai despre specializarile din domeniul medierii?
D.V. Problema specializării în mediere o consider a fi una, mai degrabă, de viitor decât apartinând prezentului. Poate mai mult decât riscurile trasării unui teren care nu există, mai important e faptul că se fac eforturi de promovare a medierii, si aici cu totii suntem în aceeasi corabie. Fiecare, după putere, trebuie să tragă pentru promovarea medierii si protejarea ocupatiei de MEDIATOR de celelalte variante adjective (social, bancar, scolar, sanitar, etc.). Singura în care credem, cu totii, e cea de Mediator autorizat.
N.D.Multi mediatori ataca Consiliul de mediere.Este un lucru pozitiv sau negativ pentru mediatori?
D.V. Nu ştiu cine doreşte atâta defăimare asupra medierii şi asupra celor care au ceva de zis.  Însă... tensiunea pluteşte în aer, atacurile la persoană sunt ceva obişnuit, se vorbeşte de plângeri penale şi altele...
Dacă nu e din prostie sau rea credinţă, fiecare astfel de atac asupra instituţiei medierii slujeşte cuiva, din păcate. Constatăm că, interesele noastre sunt slab formulate si incoerente, atât la nivel individual cât si la nivel institutional si, în loc să ne concentrăm asupra subiectelor de viitor, ne frământăm în detalii.
N.D.Care sunt urmatorii tai pasi in mediere?
D.V. Varianta mea de urmat în domeniul medierii este una care subliniază statutul sub care functionez în prezent, acela de Birou de Mediator. La sfârsitul lui 2009, am hotărât să dezvolt un proiect independent pentru durata a doi ani. E putin diferit, decât să fii sub umbrela protectoare a unei organizatii/asociatii si ai nevoie de viziune, pragmatism si fructificarea (valorizarea) atuurilor proprii. Ecuatia mea de succes cuprinde 1/3 cazuri de mediere, 1/3 formare (mediere si altele) si 1/3 consultantă în managementul conflictului. După această perioadă, voi trage linie si voi evalua situatia. Din fericire, cred în mediere si mă văd în domeniul ăsta în următorii cinci ani.
N.D.Cateva cuvinte in final?
D.V.Îmi doresc ca medierea să însemne mai mult, si doresc succes fiecărui coleg, mediator. Multumesc Nicu si determinare în ceea ce faci, pentru că am încredere în resursele tale.
Le urez sărbători fericite, tuturor mediatorilor autorizati din Romania.
N.D.Multumesc Daniel.
Cine este Daniel Vieru......Formator principal Daniel Vieru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu