Mediatori...Datornicii băncilor, chemaţi “la împăcăciune”

Mediatorii lucrează la rezolvarea litigiilor dintre bănci şi persoanele care au restanţe la plata ratelor pentru credite.

Sufocate de cauze comerciale “mărunte”, instanţele din Cluj trimit părţile la rezolvarea litigiilor prin intermediul unui mediator. Cele mai multe cauze de mediere se referă la amânarea plăţii ratelor la credite, respectiv renegocierea dobânzilor şi a condiţiilor de creditare. Potrivit Băncii Naţionale a României, la Cluj sunt 20.000 de datornici care au întârziat plata ratelor pe o perioadă mai mare de 30 de zile.

Din 3 martie, prin modificarea legii cu privire la măsura medierii, judecătorii şi procurorii sunt obligaţi să recomande părţilor aflate în litigiu soluţia rezolvării pe cale amiabilă a conflictelor, prin apelarea la un mediator.

 în acest sens, Asociaţia Centrul de Mediere (ACM) Cluj a încheiat un protocol de colaborare cu parchetele şi instanţele clujene. Lista cu moderatorii acreditaţi pe lângă instanţe urmează să fie trimisă Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj pentru avizare. Oferta celor 12 mediatori din Cluj-Napoca se referă la cauze comerciale, civile, de familie şi penale, ultimele doar în cazul faptelor uşoare. Primii mediatori în România au fost acreditaţi începând cu anul 2006.

“Anul trecut am avut câteva medieri voluntare. Puţine persoane au apelat la un mediator pentru că această variantă de rezolvare a litigiilor nu este cunoscută suficient. în acest an, doar în luna martie am şase cauze, majoritatea de natură comercială”, susţine Laura Pop, vicepreşedinte al ACM Cluj.

Aceasta mai spune că medierea reprezintă o opţiune puţin costisitoare şi rapidă pentru oricare cetăţean care vrea să preîntâmpine acţiunea judecătorească. în opinia sa, un avantaj pe care îl are medierea este acela că în cazul în care părţile ajung la rezolvarea litigiului, iar între timp există o cauză pe rol, taxele de timbru pentru procesele deschise sunt returnate.

“Instanţa trebuie să reprezinte ultima soluţie, aşa cum e considerată în străinătate. în cazul medierilor nu se percepe taxă de timbru, iar onorariul e negociat de fiecare parte. Cauzele care sufocă instanţele clujene în momentul de faţă sunt cele comerciale şi de contencios administrativ”, spune vicepreşedintele ACM Cluj.

Laura Pop a dat exemplul unei cliente care în urma medierii litigiului cu o bancă creditoare a ajuns să eşaloneze plata, respectiv să renegocieze contractul de creditare.

 “Doamna deţine o fermă în Bonţida, iar banca urma să o execute. Femeia nu avea bani de unde să plătească pentru că nu şi-a primit, la rândul ei, banii pentru laptele vândut altor societăţi. Peste două luni, femeia va primi bani pe lapte deoarece a încheiat un contract cu o altă firmă din Cluj. Am reuşit să ajugem la o soluţie cu banca în această situaţie”, a spus mediatoarea.

Judecătorul Liviu Ungur, din cadrul Curţii de Apel Cluj, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că prin apelarea la mediere sistemul juridic e scutit de mai multe cauze care duc la supraîncărcarea judecătorilor şi a procurorilor. “E o măsură benefică pentru întreg sistemul juridic în ansamblul său. Oamenii au acces la o alternativă mai ieftină şi mai rapidă”, a spus judecătorul.

Mii de clujeni, restanţieri la plata creditelor

Potrivit informaţiilor afişate pe portalul Băncii Naţionale a României (BNR), la nivelul judeţului Cluj sunt 20.000 de persoane care au întârzieri la achitarea ratelor de credit, mai mari de 30 de zile. Conform estimărilor BNR, restanţele au atins suma de 144 de milioane de lei, datorii în creştere cu 12% faţă de luna decembrie a anului 2009. 
sursa: ziuadecj.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu