Mediator. Merita sa fii mediator?

Merită sa fii mediator?
In ultimul timp primesc tot mai multe telefoane in legatura cu acest curs de formare mediator.
“Am citit anuntul dumneavoastra despre organizarea unui curs de mediatori….puteti sa-mi dati cateva detalii?”
Si spre surprinderea mea, in loc sa ma intrebe despre conditiile cursului majoritatea ma intreaba:
-Daca se merita sa faca cursul?
-Cate medieri am?
-Cat am castigat de pe urma medierilor?
-Are viitor medierea in Romania?
Nu pot sa le raspund la asemenea intrebari deoarece nu sunt un sablon al castigurilor in mediere.Daca le spun ca am facut multe medieri gratis la inceput si ca am avut putine medieri cu bani ….sau daca le spun ca onorariul unui mediator este de 200-500 de lei, potentialul cursant interpreteaza acest lucru intr-un singur fel: ”Medierea nu are viitor”
Este adevarat ca onorariul unui mediator poate fi si de cateva mii sau zeci de mii de euro….dar pentru asta trebuie sa fii “bun” si cunoscut ca fiind unul dintre cei buni.Ori acest lucru nu-l faci intr-un an doi.
Profesia de mediator este in faza de pionerat.
Introducerea medierii ca procedura obligatorie in anumite cauze nu se va face in viitorul apropiat, deci asteptarea clientilor la cabinet “stand pe scaun” va fi un faliment total.
Un mediator trebuie sa fie o persoana cunoscuta, respectata si care a facut cursurile din pasiune pentru mediere si nu pentru a scoate bani.
Este adevarat ca pentru a putea profesa multi dintre mediatorii autorizati au investit bani(amenajare birou,promovare) in speranta ca ii vor recupera foarte repede….chiar si eu am facut acest lucru.
Multi se asteapta ca dupa ce au terminat cursul si dupa ce au fost autorizati sa vina clientii la ei in valuri.Dezamagirea lor este foarte mare dupa ce se conving ca romanii nu sunt invatati cu mediatorul si cu ceea ce face el.
Mediatorul care se gandeste la mediere doar pentru a scoate bani, nu va fi niciodata un bun mediator si nu va fi niciodata cautat de cei care cu adevarat au nevoie de o mediere.
Pentru a fi un bun mediator, cunoscut si apreciat va trebui sa faci mediere din pasiune si nu pentru bani.
Banii vor veni ulterior, deoarece un bun mediator nu va muri niciodata de foame!

Autor: mediator Nicolaie Dediu

4 comentarii:

  1. din cate citesc profesia de mediator se refera la cei absolventi de drept. dupa mine medierea este sau ar trebui sa fie o persoana neutra care aduce impacarea, intre parti si nu avocati sau juristi care aplica articole de lege. este o meserie care dupa cum vad incearca sa o fure avocatii, si cei din justitie, nu poti media pe articole de lege, ci pe bunul simt si cale amiabila, cam asa vad eu profesia de mediator. nimic legat de articolele de lege.
    la cursurile de mediator se cer studii superioare, fara sa specifice daca trebuie sa fie de drept, se creaza intentionat ambiguitate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru a fi mediator nu trebuie sa fii absolvent de drept.
    Poti fi mediator avand studii superioare de agronomie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Unde practici efectiv ? Intr-un birou individuaal sau obligatoriu pe linga o societate/birou de avocatura?
    Cum ajung practic clientii la tine, iti faci reclama in ziar sau ...cum?

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt convinsa ca profesia de mediator este intr-adevar ceva deosebit.Doar ca aici, cu siguranta iti trebuie multa diplomatie,intelepciune si multa putere de convingere.Probabil ca o parte din astea se invata , dar cu siguranta trebuie si har pentru asa ceva.Ca in orice ocupatie, de altfel..Tot ce este facut cu pasiune va da roade...

    RăspundețiȘtergere