Medierea diferendelor comerciale...rapid si ieftin

Noile metode alternative de stingere a diferendelor comerciale sunt mai rapide, mai flexibile si mai economice. Cu o rata a succesului din ce in ce mai mare si trecand din ce in ce mai des de la o simpla optiune la o alegere constanta a companiilor, medierea comerciala – Alternative Dispute Resolution (ADR) – a inceput sa devina o prezenta tot mai activa in mediul de afaceri, clauzele de mediere incepand sa-si faca tot mai des aparitia in contractele comerciale din Uniunea Europeana.

Medierea este procedura de stingere a unei dispute prin care partile contracteaza asistenta unui mediator impartial, care nu are autoritatea de a lua decizii pentru parti, insa foloseste anumite proceduri, tehnici si calitati pentru a le ajuta sa rezolve respectivul diferend prin ajungerea la o intelegere comuna, exprimata printr-un document scris cu putere de lege intre parti.
In ceea ce priveste aplicabilitatea, se poate spune ca sunt foarte putine tipurile de dispute civile care sa nu poata fi rezolvate pe calea medierii, procesul medierii putand fi adaptat astfel incat sa implineasca nevoile partilor implicate si natura diferendului.
Consacrata mai intai in Statele Unite ale Americii, medierea a obtinut rezultate exceptionale fie ca era vorba de dispute comerciale ori diferende civile. Asociatia Americana de Arbitraj (AAA) a raportat succese la peste 80% din cauzele supuse medierii, asemenea rezultate favorabile cu siguranta reprezentand o rata a succesului dorita de orice avocat si clientul sau. Era inevitabil ca si firmele de avocatura si clientii lor din Uniunea Europeana sa inceapa sa preia si sa aplice metodele alternative de stingere a diferendelor, medierea incepand sa devina unul dintre instrumentele preferate a celor mai multe corporatii, cu o tendinta de proliferare din ce in ce mai puternica in randul companiilor mici si mijlocii.

Medierea in Romania

Companiile romanesti se afla inca la inceputul acestui drum. Putine dintre acestea au apelat ori apeleaza la clauza medierii cand este vorba sa semneze un contract. Aceasta s-a datorat poate si faptului ca mediul profesional nu era inca pregatit sa ofere solutii practice in acest sens. Ca urmare a eforturilor Baroului.....continuare pe sursa: business-adviser.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu