Medierea sau cum sa rezolvi un conflict fara sa afle cel putin vecinii

Medierea reprezinta o cale mai rapida de rezolvare a unui conflict. Este o profesie relativ recent aparuta in Romania, comparativ cu alte tari, fiind reglementata abia in anul 2006 si ca orice noutate este acceptata mai greu si starneste reactii dintre cele mai diverse. Circa 80% din cazuri ajunse in instanta sunt trimise catre mediere de judecatori.  De cele mai multe ori, o mediere dureaza 3-5 sedinte de cate 3-4 ore. Mediatorul stimuleaza dialogul civilizat intre participanti, identifica momentele tensionate si destinde atmosfera. El creeaza ocazii, spun mediatorii Cristina si Costin Motroasa, de la biroul de mediere Motroasa&Motroasa.
Putem apela la mediere si in situatia in care avem un proces pe rol 
HN: Cine si cand apeleaza la mediere?
M&M: De cele mai multe ori, cand oamenii ori firmele au ceva de impartit se ajunge la neintelegeri. Unele dintre ele atat de mari, ca pot distruge relatii de o viata sau crea pagube de milioane.
Acum, oricine este implicat intr-o disputa sau se considera prejudiciat poate alege medierea pentru a incerca sa rezolve situatia intr-un mod care sa fie cat mai convenabil tuturor celor interesati. Daca vedetele si politicienii divortati ar fi apelat la mediere, nu ar mai fi fost in vizorul presei tabloide atata vreme. Mai ales cand la mijloc mai sunt si  copiii, parca notorietatea nu mai este atat de dorita. Pe site-ul nostru gasiti mai multe exemple de disputele care pot fi solutionate prin mediere.
HN: Cum e la mediere?
M&M: Biroul unui mediator ofera un cadru privat si mai putin formal in care partile pot dialoga despre problemele lor comune. Scopul lor este de a gasi impreuna o solutie dezirabila la acestea. Medierea se desfasoara in cateva sedinte a caror data si durata sunt stabilite de parti. Alegerea medierii, ca mod de rezolvare a conflictelor, este voluntara. Asa ca, de cele mai multe ori, partile vin cu dorinta de a rezolva ceea ce le deranjeaza sau le costa.
Pentru o mediere reusita cei care se prezinta la mediere trebuie sa aiba autoritatea necesara pentru a decide. Sansele de succes ale acesteia cresc cu cat cei implicati sunt mai deschisi catre dialog, catre negociere.
Putem apela la mediere in orice stadiu al unui conflict, inclusiv in situatia in care avem un proces pe rol. Acesta se suspenda pe durata medierii. Daca partile ajung sa incheie un acord de mediere, acesta este prezentat in instanta, care recunoaste solutia propusa de parti ca mod de rezolvare a conflictului.
Mediatorul stimuleaza dialogul civilizat intre participanti si creaza ocazii 
HN: Ce face mediatorul?
M&M: Mediatorul stimuleaza dialogul civilizat intre participanti, identifica momentele tensionate si destinde atmosfera. Face astfel posibila evitarea confruntarii si concentrarea partilor spre rezolvarea problemelor comune. El creeaza ocazii. Prin discutii purtate cu toate partile de fata, sau pe rand cu fiecare dintre acestea, mediatorul le ghideaza pentru a identifica in mod real miezul disputei, le incurajeaza sa-si identifice propriile nevoi si prioritati, dar si sa le constientizeze pe ale celorlalti. Combatantii sunt invitati sa-si urmareasca interesele si sa cantareasca ce au de castigat sau de pierdut din conflict. In felul acesta, cei implicati isi pot depasi adversitatea si pot gasi variante de rezolvare aceptabile si dezirabile.......
continuare pe sursa: hotnews.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu