Medierea – un serviciu nou şi la Pecica

 Fostul comandant al Poliţiei Comunitare, col. r. Ianko Andrei a fost nevoit să renunţe anul trecut la funcţie în urma modificării legislaţiei, cu toate că avea rezultate bune şi s-a apropiat de comunitate.

Domnia sa a ales să se reprofileze şi va încerca în scurt timp să vină în sprijinul pecicanilor dintr-o altă postură: cea de mediator.
- Spuneţi-ne, vă rog, ce presu­pune acest lucru.
- Potrivit articolului 1 din Legea nr. 192 din 16 mai 2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, „medierea reprezintă o modalitate fa­cultativă de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de me­diator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate şi confidenţialitate”.
Oamenii deseori ajung în fel şi fel de conflicte cu semenii lor, pe care, în general, încearcă se le rezolve singuri. Aici intervine medierea ca o soluţie de alternativă.
- De unde provine şi cum a apărut medierea?
- Cuvântul „mediation”, introdus în SUA ca termen de specialitate, înseamnă intermediere cu ajutorul unui terţ independent şi ales în mod liber de către părţi.
Medierea a devenit un trend global în soluţionarea conflictelor. În SUA există o adevărată cultură a medierii, prin urmare, doar aproximativ 10% din toate conflictele ajung să fie soluţionate  într-o sală de judecată, restul fiind soluţionate prin mediere.
Conflictele apărute după al Doilea Război Mondial în SUA între muncitori şi patronate au fost soluţionate prin medierea dintre părţi. Rezultatele obţinute nu au trecut neobservate de public şi mulţi au încercat imitarea acestor posibilităţi în diferite domenii.
Victimologia caută soluţii pentru rezolvarea infracţiunilor în aşa fel, încât victimele să iasă pozitiv, pentru că nu ajută pe nimeni dacă făptuitorul este condamnat şi face ani de puşcărie pe cheltuiala contribuabililor, iar victima nu este despăgubită material şi moral.
În acest context, adoptarea Legii 192/2006 constituie una din etapele reformei în justiţie în România.
- Şi de ce nu este folosită la o scară mai largă?
- M-am gândit şi eu la această întrebare şi am ajuns la concluzia că nu este folosită pentru că oamenii nu cunosc această posibilitate, nici nu au auzit de ea. Chiar dacă legea a fost aprobată de mai mulţi ani, până în 2009 de activitatea mediatorilor s-a auzit doar în oraşele desemnate staţii pilot, cum ar fi Craiova, unde activează deja 70 de mediatori.
În al doilea rând, concepţia cetăţeanului, în general, despre conflicte este greşită. Majoritatea oamenilor consideră că dacă au fost jigniţi, atunci partea adversă trebuie să fie sancţionată exemplar.
La un moment dat, mulţi o să ajungă să înţeleagă că dreptatea este undeva la mijloc şi câteodată merită chiar să lase din dreptatea lor pentru a salva o relaţie de rudenie, vecinătate, prietenie, sau colegialitate.
Merită cel puţin să încerce o rezolvare amiabilă, găsirea unei soluţii acceptate de ambele părţi, pur şi simplu pentru a-şi asigura o viaţă mai liniştită, fără a se teme de un eventual recurs, sau altfel de răzbunare directă sau indirectă.
- Care sunt avantajele acestei metode?
- Avantajele medierii sunt multiple. Pentru stat, presupune reducerea cheltuielilor, degrevarea instanţelor de judecată şi creşterea calităţii actului de justiţie.
Pentru părţile implicate este economie de bani, timp, scapă de consum nervos şi stres, fiind vorba de o procedură simplă.
E suficient să ne gândim că părţile aleg mediatorul de comun acord, iar alegerea aceasta este deja un prim-pas spre soluţionarea conflictului.
- Care sunt domeniile în care se pot folosi metodele de mediere şi unde vă vor putea găsi pecicanii?
- Părţile pot conveni voluntar, fără nici o constrângere sau influenţă străină, să-şi soluţioneze pe această cale litigiile în materie civilă, comercial-economică, de drept familial, dreptul muncii sau chiar de materie penală.
Medierea nu poate să fie aplicată în cazuri privitoare la identitatea persoanei şi în alte domenii care nu pot să facă obiectul unui contract.
Doresc în decurs de câteva săptămâni să înfiinţez un birou la Pecica, în Centru, pentru a fi accesibil tuturor.
Sursa:glsa.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu