MITUL MEDIATORULUI SPECIALIZAT

Tot mai mult in ultima vreme, asistam la o dezbatere din ce in ce mai aprinsa si mai acuta, referitor la specializarea mediatorilor. Unii sustin ideea ca un mediator, daca nu are cunostintele necesare intr-un anumit domeniu, nu este in masura sa medieze un conflict din domeniul respectiv, pentru ca nu poate sa dea o solutie in respectivul caz.
         Ceea ce parca nu se vrea a se intelege, sau nu se poate intelege, sau poate ca interesul conduce, este faptul ca mediatorul nu este chemat si nici nu are voie sa dea solutii. Mediatorul trebuie doar sa fie capabil sa initieze comunicarea intre parti, sa initieze negocierea intre parti si sa provoace acel brainstorming, care sa duca la gasirea celei mai bune solutii de catre parti.
Medierea nu are atat de a face cu problema dintre  parti, cat cu partile care sunt in conflict si care au apelat la mediere. Mediatorul nu mediaza problema, ci partile aflate in conflict.
Da, partile trebuie sa isi cunoasca foarte bine interesele. De aceea, daca sa zicem ca avem o mediere in domeniul financiar-bancar, cu siguranta reprezentantul bancii va fi o persoana bine pregatita in acest domeniu si care isi cunoaste bine interesul. Pe de alta parte, clientul poate sa fie un cetatean oarecare, care habar nu are de fineturile din mediul bancar. Ce este de facut atunci? Chiar daca mediatorul ar fi un mare specialist in domeniul bancar, el nu se poate transforma nici in consilierul partii, nici in negociatorul unei partii, ca atunci si-ar pierde impartialitatea si deci, nu ar mai fi mediator. Ceea ce se poate face insa, este ca, inainte de inceperea procesului de mediere propriu zis, mediatorul sa-i arate partii care nu este specializata in domeniul bancar, ca poate sa fie asistata in mediere de un specialist in domeniul respectiv. In acest caz negocierea se poarta intre doua parti avizate in domeniul respectiv, iar mediatorul isi implineste strict rolul sau de facilitare.
Asa stand lucrurile, ORICARE dintre mediatorii autorizati, care stapaneste tehnicile medierii, poate media in ORICE domeniu, fara a avea neaparat mari cunostinte in domeniul respectiv. Faptul ca un mediator are cunostinte in domeniul respectiv s-ar putea sa il ajute, cum la fel de bine s-ar putea sa il incurce, pentru ca va fi tentat mereu sa dea EL solutii si sa nu lase partile sa genereze ele solutiile si sa ajunga prin proprie vointa la solutia finala de impacare.
         Tocmai din aceasta rezida si diferenta dintre specializarea avocatilor si a judecatorilor si cea a mediatorilor. Avocatul se presupune a da solutii si consiliere de specialitate pe un anume domeniu, asa ca trebuie sa fie specializat in domeniul respectiv. Judecatorul, pe de alta parte, se presupune a da hotarari, verdicte, pe un anumit domeniu si tocmai de aceea trebuie sa fie specializat pe un anumit domeniu. Mediatorul, insa, nu da si nu are voie sa dea nici solutii, nici consilieri de specialitate si cu atat mai putin hotarari si verdicte. De aceea, repet, mediatorul poate media in orice domeniu, cu conditia sa-si cunoasca profesia lui, adica aceea de mediator.
         Ca in timp unii mediatori se vor simti mai confortabil pe un domeniu sau altul si vor vrea sa medieze mai mult pe acel domeniu, este cu totul altceva. Dar un mediator bun TREBUIE sa poata media in spete din orice domeniu, pentru ca, repet, el are de a face cu oamenii, mai mult decat cu cauza.
         Pe cat pare a fi de complicata aceasta profesie de mediator, pe atat este de simpla pentru cei care o inteleg si stapanesc tehnicile de mediere.
         De aceea, stimati colegi mediatori, nu va lasati intimidati de cei care vor sa va induca ideea ca nu va pricepeti la domeniul cutare sau cutare, ci inarmati cu cunostintele pe care deja le aveti, intrati cu curaj in mediere in orice domeniu si pentru cei care aveti chemare pentru mediere, veti vedea ca este destul de simplu. Insa pentru cei care nu au chemare pentru mediere si pentru cei care nu isi perfectioneaza continu metodele si tehnicile de mediere, pot sa aiba ce cunostinte de specialitate vor, ca nu vor impaca niciodata pe nimeni.

Curaj si success!

Gheorghe Surtea-mediator
Arad

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu