Preşedintele Camerei de Comerţ din Ungaria inaugurează Uniunea Mediatorilor Bancari filiala Cluj

Uniunea Mediatorilor Bancari din România (UMBR) deschide azi la Cluj prima filială din Transilvania, în prezenţa preşedintelui Camerei de Comerţ din Ungaria, Nagy Laszlo.

Sucursala clujeană a UMBR va avea la început doar trei membri, urmând ca pe parcurs să se extindă. Reprezentanţii UMBR spun că se aşteaptă la o evoluţie rapidă, în contextul actualei crize economice, mai ales că statisticile arată că în Ungaria 70% dintre litigiile dintre instituţiile bancare şi clienţi sunt rezolvate pe calea medierii. Inaugurarea oficială a UMBR Cluj va avea loc azi, la ora 10.00, la Hotel Melody.

La eveniment au fost invitaţi reprezentanţii tuturor băncilor din România, ai firmelor de leasing şi asigurări, reprezentanţi ai Avocatului Poporului, ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj, reprezentanţi ai administraţiei locale, ai Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj. Printre invitaţi se numără Nagy Laszlo, preşedintele Camerei de Comerţ din Ungaria, şi Krisztina Kollar, preşedintele Mediatorilor Bancari din Ungaria.

 Laurenţiu Seffer, viitorul preşedinte al sucursalei Cluj a UMBR, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că o astfel de filială era necesară la Cluj, mai ales că Ardealul e văzut ca un exemplu în toată ţara privind numărul cazurilor de mediere înregistrate. “Noi ne ocupăm cu soluţionarea pe cale amiabilă a litigiilor dintre clienţi şi bănci. Sunt foarte multe probleme în contextul de criză economică. Nu pot fi restituite la timp ratele la bancă, etc.”, spune Seffer. Mediatorul mai precizează că începând cu 3 martie la Cluj au fost înregistrate 10 solicitări de mediere între persoane fizice şi bănci sau între societăţi şi bănci.

“Chiar şi băncile preferă medierea pentru că se vrea o relaţie bună cu clientul. Omul trebuie să se gândească la faptul că în instanţă procesul poate dura ani întregi, în timp ce prin mediere problema se poate rezolva în doar trei şedinţe”, susţine Seffer. Preţul pentru trei şedinţe de mediere este de 500 de lei.
 Sursa: ziuadecj.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu