Ziarul Gandul....SOLUŢIE....La mediator sau la tribunal, din cauza dobânzilor mari

 Cu 100 de lei, românii pot să-şi rezolve conflictele cu băncile pe cale amiabilă, prin intermediul mediatorului. La avocat costă 2.000 de lei
Când Protecţia Consumatorului nu îi poate ajuta să-şi rezolve conflictele cu băncile, românii ajung la mediator sau la avocat. Două căi care presupun anumite costuri, însă şansele de soluţionare a problemelor sunt mai mari. În timp ce aproape jumătate dintre cererile de mediere au venit de la persoane cărora băncile le-au refuzat reeşalonarea datoriilor, avocaţii spun că cele mai multe dosare aflate pe rolul instanţelor se referă la modificarea abuzivă de către bancă a dobânzilor la credite
Ce poate face în acest caz un mediator, de exemplu, şi cât de mari sunt şansele ca o persoană să aibă câştig de cauză? Românii mai merg la mediator şi atunci când ajung în baza de date a Biroului de Credit fără să fie anunţaţi, şi nu pentru sume mari, dar şi când băncile omit să le scadă dobânzile variabile la credite, a declarat pentru Gândul Tudor Tatu, preşedintele Uniunii Mediatorilor Bancari (UMB). Sunt şi situaţii, mai rare dar destul de complicate, când oamenii se trezesc cu cardurile blocate în bancomat, ATM-ul nu le eliberează numerar sau pur şi simplu rămân fără bani pe card în urma unor tranzacţii debitate de mai multe ori.
"Ţinând cont de solicitările de mediere pe care le-am avut, jumătate s-au soluţionat pozitiv, iar alte 20% negativ", spune Tatu. În 30% din cazuri, însă, părţile nu au putut ajunge la nicio soluţie, iar medierea s-a întrerupt. De vină au fost băncile, care nu au vrut să negocieze datoriile, un alt motiv fiind refuzul de a anula măsurile luate anterior. Tarifele în acest caz sunt cuprinse între 100 şi 300 de lei, sumă percepută de la fiecare dintre părţi.
2.000 de lei, onorariul avocatului
În schimb, rezolvarea acestor probleme în instanţă se face cu o rată de succes foarte mare, a declarat pentru Gândul avocatul Marius Vicenţiu Coltuc de la Casa de avocatură Coltuc. E drept că şi onorariul avocatului este mai mare decât cel al mediatorului: aproximativ 2.000 de lei. "Cele mai multe speţe aflate pe rolul instanţelor de judecată se referă la modificarea de către bancă în mod abuziv a cuantumului dobânzilor", spune Coltuc Astfel, deşi clienţilor li se promit dobânzi fixe la încheierea contractului, aceştia sunt nevoiţi să plătească rate mult mai mari decât cele prevăzute în contractul de credit. Majorările de dobândă sunt legale doar dacă în contract este precizată în mod expres această posibilitate, explică avocatul, "însă aceste creşteri trebuie să aibă o cauză legală şi justificativă".
Sursa: gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu