Ce inseamna Medierea Familială?


Medierea familială este pentru toate tipurile de persoane: căsătorite şi necăsătorite, tineri şi bătrâni, cu sau fără copii, bunici, părinţi vitregi şi chiar copii, dar este, în principal, pentru părinţii a căror căsnicie a luat sfârşit.

Ce se poate media:
• contactele părinţilor cu copiii,
• locuinţa copiilor;
• comunicarea;
• suportul financiar;
• petrecerea vacanţelor şi sărbătorilor;
• împărţirea proprietăţilor;
• împărţirea lucrurilor pe care le posedă;
• pensia;
• datoriile;
• cine are grijă de rudele în vârstă;
• educaţia copiilor.

Medierea Familială este o
modaliatate alternativă care îşi propune să ajute cuplurile să decidă singure cu privire la viitorul lor şi mai ales să rămână responsabile pentru viitorul copiilor. Conform legii, medierea se desfăşoară atât la propunerea instanţelor de judecată dar mult mai important este că medierea poate fi aleasă din propria iniţiativă a celor doi. Dacă ei vor fi cei ce stabilesc condiţiile cu siguranţă acestea vor putea fi puse în practică şi proiectul de viaţă pentru copii va fi durabil.
Medierea Familială îşi propune să creeze condiţiile şi mai ales atmosfera care să permită părţilor să reia dialogul şi astfel printr-o comunicare eficientă să atenueze conflictele şi să genereze soluţii. Cei doi trebuie să înţeleagă că prin mediere toţi câştigă şi cuplurile ce au decis să se despartă pot ajunge la un acord care să corespundă fiecăruia dintre ei.

Avantajele medierii :

- La sfârşitul medierii nu vor exista părinţi "buni" şi părinţi "răi" , ci doar părinţi responsabili.
- Se evită expunerea publică a vieţii intime a cuplurilor.
- Se renunţă la procesele lungi şi extrem de costisitoare financiar şi emoţional.
- Se poate ajunge la împărţirea bunurilor comune conform dorinţelor celor doi.

Ce este, ce îşi propune şi ce nu poate face mediatorul familial?

Mediatorul este un profesionist ce trebuie să fie echidistant , este neutru şi facilitează negocierea între părţi pentru a ajunge la înţelegeri care să dureze. Pentru ca soluţiile să fie aplicabile ele trebuie să fie propuse de cei doi , deci mediatorului îi este interzis să impună acorduri care să nu fie decise de persoanele implicate.

Când poate interveni medierea familială?

- înainte de începerea unui proces de divorţ
- în timpul divorţului
- după încheierea procesului de divorţ, dacă cei doi consideră că este necesar să stabilească alte înţelegeri

În ce constă medierea ?

Timpul mediu alocat medierii este de 4-5 şedinţe şi depinde de circumstanţele individuale, de numărul şi complexitatea problemelor care trebuie rezolvate şi de flexibilitatea părţilor privind zilele de întâlnire. În cadrul întâlnirilor, mediatorul ajută părţile să comunice pentru a găsi soluţii realiste la problemele lor şi a celor în care sunt implicaţi copiii. Mediatorul ajută părinţii să stabilească îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale copiilor. Se ameliorează sentimentele celor mici. Dacă părinţii colaborează - teama, tristeţea, sentimentul de vină pot deveni suportabile. Şi până la urmă acesta este marele câştig, cei care nu au nici o vină - copiii - să fie cât mai protejaţi.

Concret, vă oferim :

- un specialist care vă ajută să generaţi soluţii constructive pentru copii şi pentru dvs.
- o atmosferă paşnică şi un loc de întâlnire neutru
- confidenţialitate


Despărţirea unui cuplu este un moment extrem de dificil pentru toţi şi mai ales pentru copii. Este obligaţia tuturor ca ei să fie afectaţi cât mai puţin.
Încercaţi medierea . S-ar putea să fie soluţia.

Geanin ŞERBAN
Absolvent cursuri mediator

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu