Medierea juridică şi financiar-bancară

Câteva zeci de specialişti au participat la conferinţa pe tema medierii bancare
Foto: Adevarul.ro
În urma Reformei în Justiţie, medierea va fi o soluţie alternativă de rezolvare a conflictelor din sectorul financiar-bancar şi comercial. Cum se va aplica aceasta mediere a fost subiectul unei conferinţe organizate astăzi la Cluj-Napoca.
Uniunea Mediatorilor Bancari din România şi Baroul Cluj îşi propun ca prin activitatea lor să contribuie în mod real la rezolvarea cât mai rapidă a situaţiilor conflictuale apărute la nivelul instituţiilor financiar-bancare şi societăţilor comerciale, constituirea de parteneriate cu asociaţii ale mediatorilor şi avocaţilor din ţară şi străinătate, pentru
schimburi de informaţii şi experienţă şi organizarea de mese rotunde pentru informare cu privire la avantajele medierii.
Uniunea Mediatorilor Bancari din România este specializată în medierea conflictelor dintre instituţiile financiar-bancare (bănci, societăţi de leasing sau de asigurări) şi clienţii lor, respectând Standardele Europene ale Medierii elaborate de Institutul Internaţional de Mediere din Irlanda.
La eveniment au participat experţi din domeniul medierii din România şi Uniunea Europeană, experţi în finanţe, reprezentanţi ai băncilor, ai societăţilor de leasing şi de asigurări care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Cluj, reprezentanţi ai asociaţiilor pentru protecţia consumatorilor, clienţi ai instituţiilor financiar-bancare, reprezentanţi ai instanţelor de judecată şi ai autorităţilor publice locale, mediatori autorizaţi, avocaţi şi consilieri juridici.
Conducerile, Uniunii Mediatorilor Bancari şi ale Baroului Cluj vor depune toate eforturile pentru ca mediatorii autorizaţi şi avocaţii, prin intermediul formelor legale de exercitare a profesiei, să asigure servicii de mediere şi asistenţă juridică la standarde ridicate, cu respectarea principiilor fundamentale ale celor două profesii.
Sursa: cluj-am

5 comentarii:

  1. "Medierea juridica" - exista asa ceva? Si daca da, cum ar fi definita in conformitate cu Legea 192/2006?

    RăspundețiȘtergere
  2. Stimate colega(a) este expresia ziaristului, o scurtare a medierii in domeniul judiciar, asa cum UMB sau medoatorul bancar s-a prescurtat de la medierea/mediatorul in domeniul bancar. Nu stiu daca este cazul sa facem polemici pe asemenea lucruri colaterale si daca trebuie sa cenzuram presa, dar materialelele puse la dispozitie de UMB nu contin asemenea expresii. Ce-i drept au mai aparut asemenea exprimari si la avocatii de fata, care se puteau exprima totusi mai in cunostinta de cauza. In concluzie, nu exprimarea unui ziarist conteaza, ci eforturile organizatorilor, grupul mare si divers de participanti, latura externa, aspectele de colaborare si de inlaturare a barierelor intre mediatori si avocati, alimentate de rauvoitori si in acest caz de pozitia CM. Daca mai considerati si alte lucruri importante de precizat, va stam cu placere la dispozitie sa facem mediere si sa aveti o piata, nu sa ne lovim intre noi CA SA SE BUCURE ALTE PROFESII. ASA A FOST SI LA ADOPTAREA CODURILOR SI LEGILOR. NOI NE LOVIM SI CM NU FACE NIMIC, ALTII PUN LA CALE MEDIEREA SI MEDIATORII PENTRU CA SUNTEM DIVIZATI SI LASATI DE IZBELISTE DE CM. Mediator Asofronie C.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ea nu trebuie definita in L 192 ci sub inteleasa din cuprinsul celor lalte acte normative in care este mentionata medierea

    Medierea juridica este acea parte a medierii care se rezuma la litigii ori conflicte prevazute de Codul Civil, Comercial, Penal si Protectia Consumatorului, unde se discuta strict pe lege si unde mediatorii trebuie sa aiba cunostinte solide de drept.
    Celalalt tip de mediere , asa zis comunitara, o poate face oricare mediator chimist, inginer, szootehnist etc, si care se refera la aplanarea litigiilor in familie, pe strada, in tramvai,in grajdul de animale etc, similar medierii populare din China

    RăspundețiȘtergere
  4. Deci sa inteleg ca mediatorul discuta strict pe lege si trebuie sa aiba cunostiinte solide de drept? Aha ! E o noua initiativa legislativa? Se prefigureaza ceva prin Parlament, o noua modificare a legii 192/2006 ?
    Si daca nu, oare cine o fi fost ziaristul acela cu medierea juridica? Banuiesc ca in nici un caz un absolvent de drept ! Probabil vreun chimist, inginer sau zootehnist. Sa ma scuze aceste categorii profesionale, pentru care am toata stima, cum de altfel am toata stima pentru toata lumea care are cunostiinte profesionale solide la baza si cultura generala si mai ales mult bun simt !

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai dreptate.In ce priveste bunul simt...pot modera anonimii....daca mai exista comentarii "acide" fara semnatura....eu il consider "LAS" pe cel care sta in spatele anonimatului....adica nu pot accepta o critica venita din partea unui "vizitator" ce sta ascuns in spatele fustei de la mama!!!
    Semnati sau...stati ascunsi!!!
    Sa fie clar....nu mai public comentariile anonimilor!!!

    RăspundețiȘtergere