MESAJ CATRE MEDIATORI

La prima citire a anuntului referitor la organizarea Conferintei Nationale a Mediatorilor si a programului conferintei am avut un puternic sentiment de frustrare, dezamagire, amaraciune si lehamite. Este clar ca intentia membrilor consiliului, prin modul de organizare a acestei conferinte, este, pe de o parte sa mimeze faptul ca si-a indeplinit o obligatie legala, aceea de a organiza conferinta anuala, dar pe de alta parte au grija sa nu piarda pentru nici un moment controlul. Ei realizeaza acest lucru prin urmatoarele lucruri:
  1. Taxa, destul de consistenta pentru participare, va descuraja pe multi mediatori sa participe. Pentru ca participarea unui mediator din tara la conferinta se poate ridica pana la 800-1000 de lei, tinand cont ca pe langa cei 200 de lei taxa de participare se adauga transportul, cazarea, masa, etc.
  2. Numarul limitat de locuri- 100 de locuri, fara nici un criteriu de participare.  Nu m-ar mira ca
raspunsul la cererile de participare sa fie: "Nu mai sunt locuri". Banuiesc ca marea majoritate a locurilor vor fi ocupate de simpatizantii si interesatii celor din consiliu.
  3. Programul conferintei a fost intocmit fara cea mai mica consultare a mediatorilor. Adica se serveste doar meniul "casei", fara posibilitate de alegere. Oare in afara de cei din consiliu, nimeni nu mai are nici o idee, nimeni nu mai este capabil sa spuna nimic? Suntem totusi 2000 de mediatori.
  4. Anuntarea conferintei cu atat de putin timp inainte, pentru a nu se putea interveni. Si multe altele.

  Cu toate acestea, cred ca, inca, aceasta conferinta poate fi in folosul mediatorilor. Ce cred eu ca se poate face?
  1. O participare cat mai masiva a mediatorilor interesati ca lucrurile in mediere sa intre pe un fagas normal. Aceea dintre D-voastra care isi pot permite si care se incadreaza in cele 100 de locuri, cred ca ar fi util sa faca un efort, sa plateasca aceasta taxa si sa fie in sala. Ceilalti, care nu platesc si deci nu vor avea loc in sala, se va gasi o metoda de participare. Daca, doar, se va sta afara, tot va fi o participare si prezenta acolo va fi un mesaj. La urma urmelor va fi o ocazie sa ne luam autorizatiile si legitimatiile, care trebuie luate personal. De ce sa nu puscam doi iepuri dintr-un foc?
  2. Aceia dintre D-voastra care doriti sa se abordeze un anume subiect, sau chiar doriti sa luati cuvantul, trimiteti o adresa in acest sens la Consiliul de Mediere, in care sa specificati subiectul si eventual timpul de care aveti nevoie ca sa va prezentati ideea. Cred ca este bine sa fim concisi si exacti. Sunt sigur ca vor fi mai multe persoane pe acelasi subiect si astfel subiectul se va intregi. Trimiteti aceste adrese in mod oficial in numele formei de exercitare a profesiei de mediator. Adresa sa aiba toate elementele necesare unei adrese oficiale, incluzand numar de iesire, stampila, semnatura, etc. Trimiteti aceste adrese prin posta cu aviz de primire. Postati aceste adrese si pe grupuri precum "mediatoriutorizati", sau "mediatorii" si pe alte site-uri, sau bloguri, ca sa stim unii de altii. NU VA GANDITI CA NU VETI FI LUATI IN SEAMA!!!
  3. Incercati sa va intalniti cu alti colegi din orasul D-voastra si discutati impreuna aceste probleme, luati hotarari si puneti-le in aplicare.
  4. Veniti cu idei constructive.

Mentionez ca, personal, sunt pentru actiuni decente, responsabile, legale, dar hotarate. Sunt absolut impotriva atacurilor la persoana, a jignirilor, insultelor, a limbajului agresiv, vulgar, sau suburban. Vrem dezbatere de idei si idei de consolidare a medierii in Romania si nu este loc de rafuieli.  Suntem mediatori si trebuie sa demonstram acest lucru. De modul cum vom sti sa facem fata acestor probleme din interiorul profesiei de mediator, asa va fi publicitatea noastra.
TIMPUL ESTE SCURT, NU-L PIERDETI!!!

Sa aveti o zi buna.

Gheorghe Surtea-mediator
Arad

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu