Salvarea datornicilor sunt mediatorii bancari


Mediatorii bancari incearca sa intervina pentru stingerea conflictelor dintre banci si clientii aflati in incapacitate de plata • Iesenii care au apelat la mediatori bancari au fost directionati spre Botosani • Activitatea Uniunii Mediatorilor Bancari a fost blocata de autoritatea de reglementare in domeniul medierilor.
In conflictul creat din cauza crizei intre institutiile bancare si clienti a aparut un nou actor, care incearca sa negocieze impacarea dintre cele doua parti. Uniunea Mediatorilor Bancari (UMB) s-a infiintat in urma cu un an, speculand o zona de nisa in activitatea judiciar-bancara. "Mediatorii trebuie sa fie extrem de bine pregatiti, sa cunoasca mecanismele bancare, dar si sistemul juridic. Din acest motiv, numarul mediatorilor bancari este limitat", a declarat Tudor Tatu, presedintele UMB. Practic, mediatorii bancari sunt cei care doresc sa intervina atunci cand un client al bancii nu-si mai poate plati ratele la creditul contractat. "Interesul este atat al bancii, cat si al clientului, pentru ca banca recupereaza banii, iar clientul evita executarea silita", a precizat Tatu. Practic, medierea intre clienti si banci nu are in sine, dupa derulare, valoare executiva. In aceasta situatie, daca cele doua parti se pun de acord prin mediere, se incheie un act aditional la contract.

Nu exista mediator la Iasi

Desi functioneaza de aproape un an, Uniunea Mediatorilor Bancari nu are nici o filiala in Moldova si nici un reprezentant la Iasi pentru ca, spune presedintele organizatiei, nu a solicitat nimeni sa devina membru. "Interes nu se poate spune ca nu este, pentru ca am avut clienti din Iasi. In primavara am avut cateva solicitari de mediere, de la persoane fizice care nu mai puteau achita leasing-ul la masina si nu s-au inteles cu bancile. Cererile de la Iasi le-am directionat la Botosani, unde avem doi colegi mediatori, iar unele au fost solutionate. Din pacate, lumea apeleaza la mediere cand este prea tarziu, cand executarea silita este deja in faza finala", a declarat Tudor Tatu, presedintele UMB. In ceea ce priveste aparitia mediatorilor bancari la Iasi, Tudor Tatu sustine ca se are in vedere deschiderea unei filiale judetene, daca se vor gasi persoane pregatite dispuse sa intre in Uniune. "Multi mediatori nu sunt specializati in domeniul bancar si, practic, este vorba si de o lipsa de incredere in propriile lor forte. Noi avem si un parteneriat cu Institutul Bancar Roman pentru cursuri de specializare, iar luna viitoare speram sa atragem cat mai multi mediatori."

Schimbarea legislatiei

Potrivit mediatorilor grupati in Uniunea Mediatorilor Bancari, clientii bancilor vor primi in curand o mana de ajutor din partea legislativului. "Din cate stiu, pana la sfarsitul anului vor iesi din peisaj executorii bancari, iar executarile, daca va fi cazul, le vor face executorii judecatoresti. Este o masura care ajuta clientii bancilor pentru ca executorii bancari sunt subordonati institutiei bancare si, practic, nu puteai reclama un abuz", a precizat Tudor Tatu. Uniunea Mediatorilor Bancari este, insa, o institutie controversata si a fost atacata de Consiliul de Mediere, care reprezinta autoritatea de reglementare in domeniu. Acesta a decis ca toate cursurile de formare a mediatorilor bancari organizate de UMB si Institutul Bancar Roman in acest an sunt invalide pentru ca nu au fost autorizate de autoritatea de reglementare, asadar mediatorii bancari atestati in urma cursurilor nu pot purta aceasta titulatura. Decizia Consiliului de Mediere a fost atacata in instanta, iar procesul se afla la Curtea de Apel Bucuresti.
Sursa:  bzi.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu