Mediatorul Dorin Badulescu in dialog cu mediatorul Nicolaie Dediu privind aparitia primului ziar de mediere din Romania - "Mediatorul"

N.D.-Buna Dorin
B.D.-Buna Nicu
N.D.-Ne intalnim pentru a nu stiu cata oara....Adjud, Buzau, Ploiesti, Sarata Monteoru,Bucuresti, Braila....mai sunt?
B.D.-Nici eu nu mai stiu Nicu dar stiu ca sunt destul de multe.
N.D.-Ce mai face domnul avocat – mediator?
B.D. -Dupa mai bine de 6 ani in mediere  pot afirma faptul ca mi-as fi dorit sa fiu mai mult mediator si mai putin avocat. Revenind la intrebarea ta, pot sa-ti spun ca impreuna cu cativa colegi mediatori din Buzau am reusit sa punem bazele unui nou proiect : ziarul “Mediatorul” si ca am in lucru o carte ce va apare pana la finele acestei luni.
N.D.-Am auzit de aparitia acestui ziar si chiar sunt curios.Ce este si ce doreste a fi ziarul “Mediatorul”?
B.D.-Este un ziar dedicat mediatorilor dar si publicului care isi propune sa prezinte experiente, noi domenii de aplicabilitate ale medierii, spete comentate, in general sa evidentieze latura practica a medierii. Cred ca dupa atata timp de discutii teoretice era absolut necesar sa mergem pe practica, pentru ca din practica putem castiga, discutiile sterile neaducand un progres real. Evident ca are rol si de
promovare, dar acest obiectiv este unul secundar.
N.D.-Cine a fost initiatorul acestui proiect?
B.D.-A fost o idee spontana plecata in urma unor discutii cu prietenii si  pe care personal am pus-o in practica cu ajutorul acestora, in special al sotiei care este si ea mediator. 
N.D.-Cum pot procura mediatorii acest ziar si cat costa el ?Este o editie online ?
B.D.-Ziarul este gratuit, cel putin primele numere. In functie de posibilitatile financiare viitoare vom lua o decizie, dar cu siguranta un exemplar nu va costa mai mult de 3 lei. Se expediaza prin curier rapid , dar nu este o regula. Mediatorii ne pot contacta la adresa de e-mail ziarul.mediatorul@gmail.com  pentru a ne indica numarul de exemplare, adresa unde sa le trimitem, eventual articole care ar dori sa le publice cu precizarea ca aceste articole trebuie sa vizeze practica.  Ziarul nu apare online, ci apar cateva prezentari pe site-ul mediereaonline.ro.
N.D.-Ce subiecte putem gasi in acest ziar si cine sunt “reporterii”?
B.D.-De la editorial, interviuri pe teme de mediere si aplicabilitatea ei in practica, subiecte de tehnica in comunicare, psihologie si conflict pana la spete inedite comentate, acestea din urma fiind si piesa de rezistenta a publicatiei. Reporterii sunt colegi mediatori din CM Buzau, iar spetele sunt din cazuistica noastra si a colegilor din Centrul de Mediere Buzau fiind comentate de mine.
N.D.-Iti doresc succes in promovarea medierii cu acest ziar dar mai doresc sa-ti pun cateva intrebari daca se poate.
B.D.-Sigur Nicu, cu cea mai mare placere.
N.D.-Participi pentru o functie la Consiliul de Mediere ?
B.D.-Da, cu siguranta. Cred ca a venit timpul sa schimbam ceva in lumea medierii din Romania si sunt convins ca pot sa fac acest lucru.
N.D.-Ce parere ai despre actualul CM, hotararile acestuia, despre buletinele de vot si modul in care se va vota ?
B.D.- Am criticat de mai multe ori anumite masuri pe care si eu, ca de altfel o mare parte din mediatori, nu le-am considerat oportune. In primul rand lipsa de transparenta decizionala si suprareglementarea au creat problemele actualului consiliu. Masurile luate au fost din cele mai bizare fara sa reclame o necesitate imediata si fara sa fie creat cadrul propice luarii lor. Despre sistemul de vot,  ce pot spune? Total nelegal si nedemocratic. Nici o profesie liberala nu isi alege organele de conducere in asemenea mod.
N.D.-Ce doresti sa faci daca vei fi ales membru CM ?
B.D.- In primul rand sa asigur independenta mediatorilor. Toate reglementarile actuale afecteaza independenta profesionala si financiara a mediatorilor. Doresc sa eliminam suprareglementarea, deciziile luate fara consultare prealabila, sa maximizez transparenta mergand de la publicarea tuturor actelor CM indiferent de emitent pe site si chiar la inregistrarea sedintelor pe suport video intrucat sunt publice. Socotesc deasemenea oportun crearea de facilitati pentru mediatori in primul rand prin eliminarea unor taxe impuse incepand cu cea de administrare tablou. In fond, tabloul este o simpla baza de date. Derularea unor proiecte de finantare europeana in parteneriat cu asociatiile profesionale este deasemenea un obiectiv. Cred ca foarte importanta este si descentralizarea atributiilor CM si delegarea lor pe o structura judeteana formata din mediatori alesi si daca pentru aceasta este necesara modificarea legii voi proceda in consecinta. Aceste proiecte sunt numai cateva, dar toate sunt propuse in interesul mediatorilor,  promovarii profesiei si eliminarii statutului decizional monopolist al CM.
N.D.-Cateva cuvinte inainte de final ?
B.D.-Cred ca mediatorii merita mult mai mult. Pentru faptul ca isi doresc sa faca, pentru ca sunt pregatiti sa faca! Suntem capabili sa schimbam mentalitati, avem posibilitatea sa schimbam constiinta sociala, dar mai presus de toate sa fim mediatori si atat!
N.D.-Iti multumesc pentru interviul acordat si succes la alegeri!
B.D.-Multumesc si eu! Te astept sa scrii in ziar!
N.D.-Fii sigur ca nu las eu o asemenea oportunitate sa-mi scape printre degete!!!La revedere Dorin!
D.B.-La revedere Nicu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu