Avem aceeasi grija: Cum facem ca medierea sa functioneze?

Stimati colegi!

 Mi-am facut cunoscuta intentia de a candida pentru demnitatea de membru in Consiliul de Mediere de mai multa vreme, considerand ca a venit momentul sa fac mai multe pentru mediatori si profesie si sa extind pe cat posibil un mod de abordare pe care împreună cu colegii mei din Buzau am reusit sa il implementam si după trei ani de muncă sa ne bucuram de rezultate.

 In tumultul evenimentelor care au facut sa se zguduie lumea medierii in ultima perioada, multi dintre candidati in goana lor după a atage simpatia mediatorilor se pare ca au uitat de ceea ce ne intereseaza cel mai mult:  Cum facem ca medierea sa functioneze? Pare o intrebare cu un raspuns care nu mai vine si pe care toţi il asteptam cu infrigurare.  Incercarile celor mai multi dintre noi din diverse zone ale tarii au aratat ca medierea este putin cunoscuta, ca asteptam foarte mult in general de la judecatori si faptul ca după mari eforturi progresele nu sunt evidente.  Inca ne multumim cu putin, spunand ca nu se poate, ca nu suntem ajutati, ca nu se doreşte … Noi mediatorii suntem cei care trebuie sa actionam si sa determinam ca medierea sa functioneze. Este un interes comun care ar trebui sa fie exprimat intr-o viziune comună: avem nevoie de echilibru si de constanta in actiuni pentru a ne bucura cu toţii de mediere.

 Iata de ce propun mediatorilor: o alternativă, o voce unitara, o profesie cat se poate de serioasa articulata pe hotărâri bine structurate, o relatie de respect intre Consiliul de Mediere si asociatiile din domeniu, o maximizare a rolului mediatorului ca profesionist in societate cu implementarea ideii in constiinta publica a faptului ca fără noi nu se poate. Par a fi cuvinte mari, dar intotdeauna lucrurile mari nu s-au realizat fără sacrificii. Plecam in rezolvarea acestor probleme pe două paliere majore:

 1. Refacerea imaginii medierii si a mediatorului astfel incat sa nu mai fim perceputi ca o profesie sfasiata de lupte interne, dominata de nesiguranta si lipsita de fundament, ci ca valoarea sociala, un garant al bunului simt si empatiei pornind de la optimizarea relatiei CM – mediatori – asociaţie, dublata de construirea increderii celorlalte sisteme in noi pe calea promovarii de grup si individuale.

 2. Modificarea cadrului legislativ in sprijinul medierii pentru transformarea profesiei intr-o alternativă serioasa in toate sistemele, alternativ si cu impunerea ca procedura obligatorie acolo unde este posibil actiune sprijinita de implementarea de proiecte europene privind infiintarea in fiecare judet de al unui “pol al mediatorilor” realizat prin colaborarea CM cu asociatiile. Cele două paliere majore de actiune le-am dezvoltat pe larg in declaratia mea de intentie si sunt din punctul meu de vedere calea spre succesul financiar pe care toţi il asteptam. Iata doar câteva puncte de plecare intr-o lupta care nu este usoara, pe care trebuie sa o dam si pe care cu siguranţă este necesar sa o castigam si acest lucru trebuie sa se petreaca foarte rapid întrucât multi dintre noi au lasat ca dezamagirea sa le domine constiinta.

 La Buzau am pus in practica la scara mai mica aceste câteva idei si rezultatele incep sa se vada: treptat populatia s-a obisnuit cu mediatorii si au realizat avantajele medierii chiar dacă mai exista segmente importante care trebuie abordate, s-au dezghetat relatiile cu alte sisteme si se apeleaza la noi, am implementat continuu proiecte de promovare colectiva (conferinte, seminarii, lansare de carte, publicatii, sporturi TV si radio, sporturi promo pe diverse alte canale de comunicatie) astfel ca după o perioada lunga de muncă pot sa afirm ca emiterea numai la judecatoriile din subordinea Tribunalului Buzau a peste 300 de hotărâri de expedient (din datele pe care le detinem) pe parcursul anului 2011 pana in prezent, sunt un bun inceput.

 Cred ca a venit momentul sa lasam la o parte incrancenarea si facand apel la constiinta noastra, a fiecaruia, sa dam medierii tot ce avem mai bun pentru ca atunci când ne recomandam  cu formula clasica “ma numesc….si sunt mediator”, efectul sa fie garantat: respect si consideratie. Iata de ce am nevoie de ajutorul dumneavoastra: pentru a incerca sa construim împreună raspunsul la intrebarea  “Cum facem ca medierea sa functioneze?”.

Cu respect si consideratie,

 Dorin Badulescu – mediator si atat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu