Din 3 martie in Romania se va impune obligativitatea ca judecatorii sa-i trimita pe justitiabili la mediatori, pentru a se impaca. Subliniem aici cuvantul ”obligativitate”. Conform Legii 192/2006, care nu s-a aplicat din 2006, ci a asteptat modificarea facuta ”pe tacute” in anul 2009, rolul judecatorului va fi inlocuit de ”mediator”, atat in cazurile civile, economice, cat si in cele penale.
Daca cineva ti-a furat din casa si l-ai prins, de exemplu, nu te duci cu el in instanta, pentru ca legea te obliga sa-l iei de mana si sa te duci cu el la mediator, sa va impacati, indiferent daca vrei sau nu. Pentru a intelege ce poate cauta un dosar penal la mediere, adica de ce se negociaza legea in cazurile penale, trebuie sa aratam ca, la articolul 70, aceasta lege spune ca medierea suspenda urmarirea penala sau procesul penal.
Pentru infractori, acest lucru inseamna libertatea de a opera sub protectia legii. Daca nu a fost prins, este negustor cinstit, iar daca pagubitul a pus mana pe el, tot nu merge dupa gratii, deoarece intra ”obligatoriu” pe mana mediatorului, care are rolul de a aplana situatia, mai pe romaneste spus, de a-l face pe pagubit sa accepte o spaga pentru a-si retrage plangerea si a-l lasa liber pe infractor....Articolul este foarte lung iar autoarea nu stie nimic despre mediere.....Citeste tot articolul aici
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu