În mai puţin de o lună va intra în vigoare o prevedere legislativă care îi obligă pe judecători, poliţişti şi procurori să aducă la cunoştinţa părţilor implicate într-un conflict că pot apela la mediere, înainte de a ajunge la judecată. Această practică este foarte răspândită la nivelul Uniunii Europene.
"Anul trecut, de exemplu, la instanţele din Vrancea ne-am confruntat cu peste 33.000 de dosare pe rolul instanţelor judecătoreşti ceea ce înseamnă cel mai mare volum de dosare din ultimii 12 ani. Ei bine, prin această instituţie a medierii este posibil ca o mare parte din aceste dosare să nu mai ajungă pe rolul instanţelor, la fel cum este posibil ca o mare parte a celor aflate pe rolul instanţelor să intre în procedura medierii şi să fie finalizate prin buna întelegere a părţilor", spune Adrian Toni Neacşu, presedintele Tribunalului Vrancea.
Peste 80% din dosarele de la judecătorii şi de la Tribunalul Vrancea sunt de natură civilă, iar efectul medierii îi poate scuti pe justiţiabili de timp şi de banii cheltuiţi în procese. "În momentul în care părţile au căzut de acord ca să vină la mediere, se ţin mai multe şedinte de mediere, se încheie proces verbal de prezenţă a celor două părţi: rezultatul este un acord care poate fi sub semnatură privată sau poate fi autentificat la notar”, descrie procedura Iulian Mocanu, preşedinte Camera Mediatorilor Vrancea. "La nivel de judeţ, la momentul de faţă sunt 14 mediatori autorizaţi şi mai sunt colegi în curs de autorizare", spune Vasile Istudor, preşedintele Centrului de Mediere şi Arbitraj Vrancea.
Responsabilii Tribunalului Vrancea se aşteaptă ca până la sfârşitul anului, oamenii să apeleze tot mai des la mediatori, pe măsură ce vor conştientiza avantajele medierii. "Ne aşteptăm în perioada următoare, până la sfârşitul anului, ca instanţele să fie degrevate de o parte din dosarele cu care noi suntem invesţi, care sunt deja pe rolul nostru, în sensul că părţile, pe măsura ce vor conştientiza avantajele practice ale medierii, vor accepta să ajungă la o întelegere amiabilă", spune preşedintele Tribunalului, Adrian Toni Neacşu.
Sursa: Realitatea.net.local
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu