Am identificat doua modalitati:
a. daca luam suma alocate de la bugetul statului la capitolul `bunuri si servicii` si impartim la nr de dosare anual din Romania (400.000 la ICCJ si inca 2 milioane la celelalte instante) suma obtinuta pe dosar este 47 lei.
b. daca luam intreg bugetul alocat instantelor, adica inclusiv salariile personalului (cam 90% din buget) si fac aceeasi impartire, obtinem un cost al dosarului de 532 lei.
O fi mult? O fi putin? Nu stiu. Cert este ca randamentul unei instante si al intregului sistem trebuie exprimat si din punct de vedere al costurilor (ceea ce poate fi un inceput pentru implementarea in Romania a conceptului de law and economics). De aici pornind, cred ca se pot identifica cu usurinta unele sectoare in care se pot face economii. De ex, in plina epoca a automatizarii, instantele din Romania inca comunica cu celelalte institutii ale statului prin corespondenta scrisa, neexploatandu-se aplicatiile informatice si neasigurandu-se accesul direct la datele existente la Politie, Registrul Comertului, ANP, Carte Funciara etc. Acesta este motivul pentru care am intocmit o scrisoare adresata ministrului justitiei prin care ii solicit sa faciliteze accesul magistratilor la aceste baze de date in vederea urgentarii procedurilor si a eliminarii costurilor inutile. Sunt curios cat va lua rezolvarea acestei chestiuni care implica pur si simplu alocarea unor adrese de web si a unor parole pentru unii angajati ai instantelor si parchetelor.
Sursa: cristi danilet
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu