Medierea muncii este activitatea prin care se realizeaza punerea in legatura a angajatorilor cu persoanele in cautarea unui loc de munca, in vederea stabilirii de raporturi de munca sau de serviciu.
Serviciile de mediere pentru persoanele in cautarea unui loc de munca constau in:
- informatii privind locurile de munca vacante si conditiile de ocupare a acestora prin publicarea, afisarea, organizarea de burse ale locurilor de munca;
- mediere electronica avand ca scop punerea automata in corespondenta a cererilor si ofertelor de locuri de munca prin intermediul tehnicii de calcul;
- preselectia candidatilor corespunzator cerintelor locurilor de munca oferite si in concordanta cu pregatirea, aptitudinile, experienta si cu interesele acestora.
Aceste servicii de mediere a muncii, acordate in mod gratuit de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca si de furnizorii de servicii autorizati cu care agentiile pentru ocuparea fortei de munca incheie contracte in conditiile legii, sunt finantate din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Medierea muncii se poate realiza si contra cost de catre furnizori de servicii specializate, din sectorul public sau privat, acreditati de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Somerii care beneficiaza de indemnizatii de somaj sunt obligati sa participe la serviciile de mediere a muncii la solicitarea agentiilor pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrati.
Persoanele care nu beneficiaza de indemnizatii de somaj pot sa participe la acordarea acestor servicii pe baza cererii depuse la la agentia pentru ocuparea fortei de munca. in cazul neincadrarii in munca, aceste persoane vor reinnoi cererea de participare la serviciile de mediere a muncii, la 6 luni.
La fiecare prezentare la mediere, daca persoanei in cautarea unui loc de munca nu i se poate oferi un loc de munca, se va face programarea pentru o noua mediere.
Sursa: medierea-in-munca
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu