Încet, încet, mediatorii îşi fac loc pe piaţa muncii din judeţul Mureş. Momentan, justiţiabilii care nu vor să îşi rezolve problemele de natură juridică pe holurile instanţelor, o pot face mai ieftin, confidenţial şi amiabil, apelând la cei şase mediatori autorizaţi care activează în judeţ. De asemenea, alte 29 de persoane care au absolvit cursul sunt în curs de autorizare de Consiliul de Mediere.
Cu toate că Asociaţia Mediatorilor Mureş, înfiinţată la sfârşitul anului trecut, încearcă popularizarea acestei noi profesii, mediatorii întâmpină încă dificultăţi în a se face auziţi în sălile de judecată. Potrivit modificărilor legii medierii, operate la sfârşitul lunii noiembrie şi publicate în 3 decembrie în Monitorul Oficial, judecătorii sunt obligaţi să le spună părţilor implicate într-un proces că pot apela la mediere înainte de începerea cauzei sau că pot să renunţe oricând la proces şi să îşi rezolve conflictul prin intermediul unui mediator. „Momentan nicio persoană nu a apelat la noi trimişi de la instanţă. De aceea, vrem ca după Paşti să iniţiem câteva întâlniri cu reprezentanţii judecătorilor pentru a găsi o formulă de a colabora", spune Marius Bonţeanu, preşedinte al Asociaţiei Mediatorilor Mureş.
Ghid de mediere pentru magistraţi
Totuşi, există preocupare din partea magistraţilor pentru mediere. Judecătorul clujean Cristi Danileţ a elaborat chiar un „Ghid de mediere pentru magistraţi", sub egida Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, pentru a facilita colaborarea dintre magistraţi şi mediatori.
De asemenea, momentan, tabloul mediatorilor nu se găseşte pe holurile instanţelor mureşene, chiar dacă un justiţiabil, să spunem, a aflat de această posibilitate. Preşedintele asociaţiei ne dă asigurări că în cel mai scurt timp, un tabel cu mediatorii mureşeni va fi afişat la instanţe. Iar atunci într-adevăr judecătorul va putea avea un rol activ în cauzele repartizate spre soluţionare şi să îi trimită pe justiţiabili să consulte tabloul mediatorilor.
Obligativitatea medierii
Cu toate că faţă de legislaţia din 2006, când a fost adoptată legea nr. 192, mediatorii au un cadru mult mai bun de a-şi desfăşura activitatea, o altă modificare a actului normativ ar fi dorit în timp.
,,S-a discutat în Camera Deputaţilor modificarea legii, în sensul că medierea să fie obligatorie pentru anumite cauze înainte de a apela la instanţă. Consider însă că obligarea părţilor de a trece pe la mediator nu este încă posibilă până ce numărul mediatorilor nu va ajunge la cel puţin 3.000", explică Marius Bonţeanu. După aceea, într-adevăr, legislaţia poate fi modificată cum se întâmplă în alte ţări, unde două părţi care un conflict comercial, care nu depăşeşte 50.000 de euro, trebuie să treacă în primă fază pe la un mediator.
Până una alta, justiţiabilii care vor să afle mai mult despre mediere pot primi consultanţă gratuită de la reprezentanţii Asociaţiei Mediatorilor Mureş, care îşi are sediul pe strada Bolyai nr. 34.Sursa: punctul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu