Tot mai mulți argeșeni
Solicitã sã devinã mediatori
Camera de Comerț și Industrie Argeș organizeazã, în colaborare cu Centrul Național de Mediere Craiova, cea de-a doua serie de cursuri pentru cei care vor sã devinã mediatori. Acest curs este realizat pentru a doua oarã, la solicitãrile foarte mari ale celor care vor sã devinã cursanți și sã obținã diploma de mediator. Despre aceste cursuri și însemnãtatea lor atît pentru cursanți, cît și pentru Pitești și județul nostru, ne-a spus mai multe președintele Camerei de Comerț și Industrie Argeș, Ion Cãpãțînã.
Ce reprezintã aceastã mediere?
- În curînd, vom începe cea de-a doua serie de cursuri pentru mediatori. Ceea ce vã pot spune este cã medierea face parte din categoria metodelor alternative pentru soluționarea diferitelor dispute. Sînt mai puțin formale decît cãile litigioase, iar medierea se realizeazã în afara sãlilor de judecatã. Scopul este de a aduce la suprafațã interesele și nevoile reale ale pãrților, pentru gãsirea soluției care sã fie negociatã și acceptatã de ambele pãrți. Obiectivul medierii este rezolvarea stãrilor conflictuale, totul bazîndu-se pe cooperarea pãrților implicate. Fãrã sã greșim, putem spune cã medierea este o instituție modernã, într-un stat modern, unde persoanele preferã înainte de toate dialogul și negocierea, precum și pãstrarea bunelor relații între ele.Care este rolul mediatorului?
- Cel care are rolul de mediator este o persoanã autorizatã pentru practicarea acestei profesii de cãtre Consiliul de Mediere. El trebuie sã aibã o activitate responsabilã și competentã, sã fie neutru, imparțial și sã pãstreze confidențialitatea. Astfel, este evitatã expunerea publicã a problemelor personale cu care se confruntã pãrțile. Mediatorul trebuie sã-i sprijine sã ajungã la un acord reciproc avantajos, care sã fie în același timp eficient și de duratã. El trebuie sã faciliteze conversația, neintervenind niciodatã în procesul luãrii deciziei, dar ajutînd pãrțile sã gãseascã opți-uni de rezolvare cît mai bunã a conflictului. Mediatorii autorizați sînt înscriși în Tabloul Mediatorilor, întocmit de Consiliul de Mediere și publicat în Monitorul Oficial al României.Avantajele celor care apeleazã la mediere?
- Deoarece este foarte rapidã, se poate încheia o disputã doar în cîteva ore. Are costuri mult mai mici, plãtindu-se doar onorariul mediatorului, în timp ce într-un proces care ajunge în instanțã se plãtesc atît onorariile avocaților, cît și taxe de timbru și cheltuieli de judecatã. Un alt avantaj e acela cã implicã mai puțin stres, deoarece pãrțile se pot exprima liber și își hotãrãsc limitele și termenii acordului. Primul pas cãtre o negociere eficientã este înțelegerea faptului cã negocierea nu este o competiție, ci o oportunitate de a stabili relații de colaborare.Ce fel de conflicte pot fi soluționate prin mediere?
- Se poate rezolva orice tip de conflict de naturã comercialã, civilã sau chiar de familie, din domeniul protecției consumatorului și chiar penal, în condițiile Legii medierii. Mai pot fi soluționate probleme legate de asigurãri, conflicte de muncã, malpraxis etc. Persoanele fizice sau juridice pot alege sã apeleze la mediere voluntar, chiar și dupã începerea unui proces.Rezultatul medierii?
- Procesul de mediere se terminã odatã cu încheierea unei înțelegeri apãrute în urma soluționãrii conflictului, dar și la constatarea mediatorului a eșuãrii respectivei medieri etc. Cînd pãrțile ajung la înțelegere, se face un acord scris, care are valoarea unui înscris sub semnãturã privatã.Ce sînt mediatorii?
Persoane care faciliteazã conversația între douã pãrți, neintervenind niciodatã în procesul luãrii deciziei, dar ajutînd pãrțile sã gãseascã opțiuni cît mai bune de rezolvare a unui conflict.Ce avantaje are o mediere?
Deoarece este foarte rapidã, se poate încheia o disputã doar în cîteva ore. Are costuri mult mai mici, plãtindu-se doar onorariul mediatorului, în timp ce într-un proces care ajunge în instanțã se plãtesc atît onorariile avocaților, cît și taxe de timbru și cheltuieli de judecatã.Antonela Roșu
Sursa: curierul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu