Mediator.....Cuplurile care divorțează trebuie să treacă mai întâi pe la mediator

Legea medierii litigiilor a intrat în vigoare în 3 martie.Medierea, o instituție care în alte țări funcționează cu succes, pentru că salvează banii oamenilor și timpul judecătorilor, se dovedește a fi în România  mai mult decât ignorată.

În loc să-și rezolve problemele funciare, divorțurile sau partajul cu ajutorul unor mediatori, oamenii deschid procese și petrec ani din viață pe coridoarele tribunalelor. Mediatorii din Satu Mare  spun că doar câțiva zeci de clienți au apelat la serviciile lor.
În Satu Mare sunt 13 mediatori, din care trei sunt activi și au deschise birouri de mediator.  Aceștia sunt de profesie avocați care au urmat cursuri speciale pentru a deveni mediatori. Ioana Cadiș, avocat, a urmat cursuri de mediator și ne spune că, din păcate, la Satu Mare lumea ori nu este informată destul, ori este reticentă la această metodă de rezolvare a conflictelor.
Mai puține dosare pentru magistrați
Fiecare instanță de judecată ar trebui să aibă afișat la loc vizibil un tabel cu mediatorii agreați și datele lor de contact, însă acest lucru nu este încă pus în aplicare la Satu Mare. Se pare că intrarea în vigoare începând cu data de 3 martie a acestei legi i-a luat prin surprindere inclusiv pe cei din conducerea Tribunalului, deoarece nu știau prea multe lucruri legate de aceasta.
Medierea litigiilor este o procedură care ocolește calea clasică a unui proces, pentru rezolvarea unei dispute juridice, preferându-se soluționarea pe cale amiabilă și a intrat în vigoare miercuri, 3 martie. Dacă conflictul se rezolvă în fața mediatorului, nu se mai ajunge la proces.
Acest lucru presupune mai puține dosare pentru magistrații  care se plâng mereu că sunt sufocați în prezent de numărul prea mare de cazuri. Un alt avantaj este acela că medierea poate dura mai puțin decât un proces propriu-zis, iar persoanele în cauză au parte de o intimitate mai mare.
Organele judiciare sunt obligate să informeze părțile asupra posibilității și în același timp asupra avantajelor folosirii acestei proceduri a medierii și sunt de asemenea obligate să le îndrume să recurgă la această procedură pentru soluționarea conflictelor dintre ele. În prima fază va exista o diminuare, din ce în ce mai importantă în timp a numărului dosarelor aflate pe rolul instanțelor.
Uniunea Națională a Judecătorilor din România a întocmit un prim ghid de mediere adresat magistraților, care conține elemente practice prin care începând cu data de 3 martie judecătorii și procurorii vor putea pune în aplicare dispozițiile Legii Medierii.
Tipuri de litigii în care puteți apela la mediere
Dacă aveți un conflict de natură civilă, comercială, litigii de familie ca divorțul, partajul, custodia copiilor sau dreptul de vizitare, puteți apela la serviciile unui mediator autorizat. Dacă medierea reușește, se apelează la un notar public pentru a autentifica acordul de mediere.
În cazul în care apelați la un mediator, ambele părți vor suporta onorariul acestuia, care este negociabil. În cauzele civile, dacă cei care apelează la mediator sunt persoane cu venituri mici sau fără venituri, pot solicita ca statul să plătească integral onorariul mediatorului sau 50% din sumă.

Sursa: Informatia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu