Mediere.....Judecatorii ii anunta pe avocati si justitiabili ca pot apela la medierea litigiilor

Judecatorii au inceput sa ii anunte pe avocati si pe justitiabili ca au posibilitatea de a apela la solutionarea pe cale amiabila a litigiului, cu ajutorul unui mediator, dupa ce miercuri, au intrat in vigoare modificarile la Legea medierii.
Astfel, joi, in sedinta de judecata a Sectiei a III-a Civile a Tribunalului Bucuresti, judecatoarea le-a spus avocatilor din doua dosare, aflate la primul termen, ca partile pot apela la un mediator, pentru a rezolva litigiile pe cale amiabila. Cu toate acestea, una dintre avocate a spus ca nu intentioneaza sa apeleze la mediere, cerand instantei sa consemneze pozitia sa.

Vicepresedintele Consiliului de Mediere, Ioana Stoica, a declarat joi, pentru NewsIn, ca principala modificare a Legii 192/2006, care reglementeaza profesia de mediator, se refera la articolul 6, care in prezent impune autoritatilor judiciare sa ii informeze pe justitiabili in legatura cu posibilitatea de a apela la un mediator.

Stoica a spus ca membrii Consiliului de Mediere au avut mai multe intalniri cu reprezentanti ai judecatorilor, iar o parte dintre acestia au primit cu entuziasm posibilitatea cresterii numarului proceselor solutionate pe calea medierii, avand in vedere ca asta ar insemna o reducere a numarului de cauze aflate pe rolul instantelor.

In Romania sunt aproape de 1.000 de mediatori activi

Pe de alta parte, Ioana Stoica a spus ca, in prezent, sunt purtate discutii cu CSM pentru popularizarea tabloului mediatorilor, avand in vedere ca in prezent sunt aproximativ 1.000 de mediatori activi in Romania, incercand sa se ajunga la o modalitate comuna si reglementata pentru ca o lista cu numele mediatorilor din fiecare judet sa fie accesibila oamenilor care intentioneaza sa apeleze la mediere.

Intrebata care ar fi avantajele medierii, Stoica a spus ca, in primul rand, procesele se vor desfasura mai rapid decat in instanta, fiind si mai ieftine. De asemenea, Ioana Stoica a subliniat faptul ca medierea este confidentiala, cei care vin la mediator scapand de stresul unei sedinte publice de judecata.

Totodata, vicepresedintele Consiliului a aratat si ca cei care apeleaza la mediator, dar nu isi pot permite onorariul, pot sa beneficieze de ajutor public judiciar, in conditiile in care se incadreaza in limitele legale.
Sursa: Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu