Medierea judiciară pentru procese de divorţ

De câţiva ani, cuplurile care vor să se despartă pot alege o variantă mult mai uşoară decât chinuitorul divorţ. Soluţia este reprezentată de mediatorii judiciari care rezolvă într-un timp mult mai scurt conflictele de familie, mai ales când este vorba de partajul dintre soţi sau custodia copiilor. Varianta mediatorilor judiciari poate reduce un proces de partaj de la câţiva ani, la doar câteva luni. Mediatorul este cel care îi ajută pe soţi să ajungă la un consens, să scutească bani, timp, energie, dar să rămână şi în termeni amiabili. Chiar dacă soluţia nu pare de încredere pentru familiile care se despart, din luna martie, acestea vor fi trimise chiar de către instanţe la mediator înainte de acţiunea de judecată.

Nu prea au încredere
În multe familii, pentru soţii care vor să se despartă în mod oficial, există teama de durata unui proces de divorţ, cât şi de costurile implicate. O variantă mult mai simplă şi mai ieftină este cea oferită de mediatorii care oferă o soluţie viabilă, nu foarte costisitoare şi nici de lungă durată. În judeţul Braşov, numărul cuplurilor care apelează la mediatorii judiciari este în creştere. Chiar dacă numărul celor care au apelat la mediere nu este unul însemnat, oamenii implicaţi în această activitate cred că domeniul se va dezvolta, iar românii se vor deschide şi către acest mod de rezolvare a conflictelor, mult mai civilizat. „Am avut câteva cazuri pentru medierea în procese de divorţ, dar nu foarte multe. Până acum, justiţiabilii au apelat rar la mediatori, mai mult din cauza faptului că puterea mediatorului este limitată. El nu poate da o decizie definitivă, fiind nevoie fie de notar, fie de judecător. O acţiune de mediere este privită de multe ori ca o prelungire sau o anexă a procesului propriu-zis. Până acum nu a fost privită ca o alternativă viabilă la sistemul de justiţie. Să sperăm că situaţia se va schimba”, a spus Laura Roncu, preşedintele Centrului de Mediere Braşov. În cursul anului trecut, până în luna noiembrie, peste 1500 de cupluri de braşoveni au decis să pună capăt căsniciei, alegând însă vechea modalitate, prin judecare.

Timp mai scurt petrecut în instanţă
În cadrul unei şedine de mediere, cei doi soţi nu se pot despărţi, decizia venind de la instanţa de judecată. În schimb, în cadrul medierii, potrivit preşedintelui Centrului de Mediere Braşov, se discută numele pe care îl vor purta cei doi, modul în care se împart bunurile acumulate în timpul căsniciei şi custodia copiilor, toate acestea realizându-se după ce se hotărăşte divorţul, acestea fiind discuţii la care participă ambele părţi, însoţiţi de avocaţi. „Medierea ajută foarte mult. În loc să se facă expertize, să vină martorii, să se trimită citaţii de fiecare dată, fiecare dintre părţi îşi asumă o parte din vină, se pun de acord şi nu mai ajung în faţa judecătorului unde să îşi expună toată situaţia. În acest fel, totul se termină mai repede. Dacă părţile nu ajung la mediere, procesul ajunge în instanţă unde poate dura şi trei sau patru ani”, a mai spus Roncu. Aceasta a explicat că unul dintre cele mai mari beneficii ale medierii este timpul care se scuteşte, de la câţiva ani la câteva luni, iar pentru a ajunge la rezultatele scontate, sunt necesare doar câteva şedinţe, timp în care părţile negociază. „Pentru a ajunge la o înţelegere sunt necesare câteva şedinţe, patru-cinci, fiecare de două sau trei ore în funcţie de disponibilitate. Onorariul se negociază cu părţile implicate. În instanţă, potrivit noii legi, totul se taxează cu 3%, adică toate bunurile care se împart, şi se poate ajunge la sume considerabile. Prin mediere se scuteşte taxa de timbru, dar mai ales timpul pentru că acum termenele la înfăţişări se dau la o lună jumate, chiar două, iar un proces se întinde pe ani de zile”, a mai spus Roncu.

Părinţii se gândesc la binele copilului
Mediatorul a menţionat că situaţia se complică şi devine foarte delicată în momentul în care intervine şi custodia unui copil. „În sensul că, uneori, în instanţă, copilul este folosit ca monedă de şantaj sau de refulare, ceea ce nu poate fi decât în dezavantajul copilului. La mediere, părţile sunt încurajate să treacă peste sentimentele negative şi să se gândeasă la binele copilului, la ce este mai bine pentru copil“, a mai spus Roncu. La mediator, însă, se ajunge la un acord, cui i se va încredinţa copilul şi, în aceleaşi timp, de cele mai multe ori, părţile vin cu o soluţie mult mai bună pentru copil, soluţiile găsite fiind mai avantajoase ca deciziile judecătorului. De exemplu, părţile convin ca tatăl să îl ia în vacanţa de vară trei săptămână, în loc de una cât ar decide judecătorul. „La judecătorie, foarte rar părinţii ar avea disponibiliatea de a ceda, dar dacă vorbesc faţă în faţă şi se gândesc la binele copilului, alta este situaţia şi părinţii urmăresc binele copilului”, a mai spus aceasta. După ce are loc medierea, se încheie un acord de mediere după care se apelează la judecător, o decizie judecătorească fiind dată în maxim două, trei luni.

Obligaţi să treacă pe la mediatori
Vizita le mediatorul judiciar devine obligatorie începând cu 3 martie, când acţiunile judecătoreşti se vor simplifica considerabil şi vor dura, în consecinţă mai puţin ca până acum. Asta pentru că organele judiciare, judecătorii, procurorii şi poliţiştii vor avea obligaţia să informeze părţilor implicate într-un proces civil de avantajele folosirii procedurii medierii pentru soluţionarea conflictelor. Dispoziţia este cuprinsă în Legea nr. 370/2009 care aduce modificări la Legea nr. 192/2006 privind medierea judiciară. Până în prezent, această procedură de informare a părţilor era doar facultativă.
Judecătorii se declară mulţumiţi de noile reglementări în ideea că procesele vor dura mult mai puţin, iar statul va face economii semnificative cheltuind mai puţini bani pe citaţii, administrarea de probe sau audierea martorilor. „Avem speranţa că, urmare a implementarii procedurii medierii, va scădea numărul de cauze aflate pe rolul instanţelor, şi aşa confruntate cu o acută lipsă de personal. În felul acesta, judecătorii vor depun maximul de efort în dosarele care presupun examinarea unor probleme complexe de fapt şi de drept”, a spus judecătorul Cristi Danileţ, purtător de cuvânt al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România. Astfel, dacă un astfel de conflict ar fi soluţionat de mediatori, judecătorii n-ar mai trebui să citeze şi să audieze martori, nu ar mai trebui administrate probe, iar litigiul ar fi soluţionat mult mai rapid.
Tocmai pentru a creşte vizibilitatea şi credibilitatea mediatorilor judiciari, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) declanşează campania de promovare şi încurajare a medierii ca mijloc alternativ de soluţionare a litigiilor dintre cetăţeni, campanie denumită „Judecătorii susţin medierea” care se va desfăşura pe parcursul întregului an.
Sursa: Masura

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu