Medierea va fi obligatorie înainte de judecată

De acum înainte, medierea este obligatorie în multe tipuri de litigii, de la divorţuri până la revendicări, conflicte de muncă sau disputele cu băncile.  Astfel, mii de procese pot fi reduse ca durată şi costuri.
Miile de divorţuri care ajung anual pe rolul instanţelor s-ar putea termina mai repede dacă soţii şi-ar rezolva diferendele în faţa unui mediator. În medie, peste 1500 de astfel de cereri ajung în fiecare lună pe rolul instanţelor judecătoreşti.
În primele două luni ale anului trecut, de exemplu, au fost înregistrate peste 4700 de dosare. În iunie, anul trecut, într-o singură lună, magistraţii au primit peste 3200 de cereri de desfacere a căsătoriilor. Însă,chiar dacă tot mai mulţi români decid să se despartă, nu se poate spune că există vreo reticenţă la formarea de noi familii. În perioada verii, primăriile sunt luate cu asalt la propriu de însurăţei. Se primesc foarte multe cereri de înregistrare a căsătoriilor. În iulie, anul trecut, peste 18500 de cupluri s-au prezentat în faţa ofiţerilor de stare civilă, iar în august numărul noilor familii depăşea 24.000.
În cazul celor care nu-şi pot achita ratele la bănci, de exemplu, din cauza dificultăţilor financiare, pot apela la serviciile unui mediator şi pot solicita băncii o reeşalonare. Medierea va fi utilă atât băncii cât şi clientului, costurile fiind mai mici atât pentru cetăţeni cât şi pentru instanţă. Dacă un proces costă câteva mii de euro, medierea costă câteva sute de lei.
Judecătorii au început să îi anunţe pe avocaţi şi pe justiţiabili că au posibilitatea de a apela la soluţionarea pe cale amiabilă a litigiului, cu ajutorul unui mediator.
Numele mediatorilor, publicate în Monitorul Oficial, vor afişate în tabele speciale în tribunale şi judecătorii.
Sursa: Realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu