Mediatorul nu este un judecator


Multi dintre cei care au aflat despre profesia de mediator, spun despre mediator ca ar fi un “mic judecator” sau ca el ar fi “judecatorul ambulant”, avand in vedere ca medierea poate avea loc oriunde doresc partile. 
Putem afirma fara sa gresim ca mediatorul zilelor noastre ar putea fi comparat cu  “inteleptul satului” de acum cateva sute de ani. 
Daca ne intrebam “ce face un mediator?” raspunsul este foarte simplu….impaca partile aflate in conflict. 
In ziua de azi majoritatea conflictelor ajung in salile de judecata.Aici justitiabilul pierde timp,bani,iar rezultatele nu pot fi intotdeauna cele asteptate.Pe langa asta, chiar daca castiga procesul, conflictul intre parti nu se stinge, ci el devine mai puternic. 
Cei care au pierdut nu vor sa accepte infrangerea si “incurajati” de cele mai multe ori de avocati, continua procesul prin formularea unei cai de atac.     
Ce face mediatorul si ce este medierea? 
Mediatorul discuta cu partile, atat impreuna cat si separat, pastreaza confidentialitatea discutiei si cu abilitatea unui psiholog incearca sa patrunda in profunzimea conflictului, sa gaseasca problema, interesul si solutiile acceptate de ambele parti. 
Mediatorul nu poate gasi solutii decat daca a inteles natura si radacinile conflictului,iar acest lucru nu poate fi facut decat prin acumularea de informatii despre parti,Mediatorul trebuie sa castige increderea partilor pentru a ajunge la o solutie. 
Medierea, spre deosebire de procesele tradiţionale care se bazează pe pricipiul potrivit căruia o parte căştigă şi o alta pierde, este o modalitate de rezolvare a conflictelor în care toate părţile câştigă. 
Ce castiga partile:
  • timp mic de solutionare a conflictului(cateva ore sau zile)
  • onorariul mic dat mediatorului
  • dispare stresul sedintelor de judecata
  • confidentialitate
  • solutia este convenabila ambelor parti
  • imbunatateste relatiile intre parti 
Mediatorul in comparatie cu judecatorul nu decide cine are dreptate, nu judeca si nu cauta sa afle care dintre parti are o vina.
Mediatorul dirijeaza partile spre o solutie fovorabila si acceptata de ambele parti. 
De cele mai multe ori partile aflate in conflict nu constientizeaza solutiile de rezolvare a conflictului si orbite de propriul orgoliu apeleaza la instanta. 
De aceea Legea 370/2009 aduce modificari legii de baza a medierii, Legea 192/2006 modificand articolul 6 modificare ce da inca o sansa justitiabilului de a incerca o impacare inaintea judecatii.

Autor: mediator Nicolaie Dediu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu