Mediere....Partaj succesoral....Hotarare de expedient pronuntata in baza acordului de mediere.

 Cu bucurie am constatat ca judecatorii din intreaga tara au inceput sa recomande partilor solutionarea cauzelor prin mediere. Pana acum, judecatorii craioveni, beneficiind si de avantajul Centrului Pilot de Mediere, infiintat prin Ordinul minstrului justitiei nr. 1391/C/2003, erau singurii din tara care recomandau in instanta medierea, fapt ce a condus la inregistrarea, la Centrul de Mediere Craiova, a peste 1000 de medieri in ultimii 7 ani.
Incepand din anul 2009, in tot mai multe instante judecatorii au recomandat partilor aceasta metoda alternativa de solutionare a litigiilor si am aminti aici instantele din Gorj, Buzau, Bacau, Bucuresti, Iasi si, asa cum am aflat de curand, din Bihor.
Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator [1], astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 370/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator [2] si OG nr. 13/2010 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei in vederea transpunerii Directivei 2006/123/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind serviciile in cadrul pietei interne [3], cuprinde dispozitii procedurale sumare, fapt ce naste o serie de dificultati judecatorilor, atat in momentul in care trebuie sa isi indeplineasca obligatia legala privind informarea partilor asupra posibilitatii si a avantajelor folosirii procedurii medierii, a indrumarii lor in vederea alegerii acestei modalitati de solutionare a litigiului, cat si ulterior, in momentul pronuntarii hotararii de expedient. Magistratii au simtit lipsa unei practici in acest sens si tocmai de aceea, avand in vedere experienta judecatorilor din Craiova in informarea, recomandarea si solutionarea cauzelor (atunci cand este cazul), printr-o hotarare de expedient, in baza acordului de mediere, am apreciat utila reproducerea unei parti din considerentele si dispozitivul unei astfel de hotarari pronuntata la Judecatoria Craiova, litigiul avand ca obiect un partaj succesoral.
Totodata, acest dosar, atat prin numarul partilor, al defunctilor, cat si prin dificultatea impartirii bunurilor aduse la masa succesorala, dovedeste avantajele......Clic sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu