Interviu acordat de judecatorul Cristi Danilet mediatorului Zeno Sustac

ZS: Domnule judecator, doresc sa incep acest interviu felicitandu-va pentru lucrurile minunate pe care le-ati intreprins in scopul promovarii medierii la nivel national. De unde vine pasiunea pentru mediere?
CD: In 2003 eram printre primii judecatori care au realizat pericolul unei dinamici legislative ridicate si a neocuparii posturilor vacante de judecatori: aparitia supraincarcarii. Timpul ne-a dat dreptate si in urmatorii ani ne-am confruntat cu o crestere a numarului de dosare pentru solutionat de catre fiecare judecator. In acest contex, medierea putea fi una dintre cele 4-5 solutii care pot fi adoptate in asftel de situatii. Deocamdata, este singura pentru care autoritatile decizionale au inceput implementarea.
ZS: Cum vedeti medierea in Romania peste 5-10 ani?
CD: Intr-o tara framantata de probleme sociale majore, in care apelarea la judecator este vazuta drept singura solutie viabila, in care neincrederea in autoritati este mare, medierea poate avea succes numai daca este sustinuta in mod constant. Statul roman trebuie sa investeasca mult in promovarea medierii, chiar in mod agresiv si inca de pe bancile scolii, pentru ca populatia sa ia cunostinta de aceasta noua profesie. De asemenea, institutiile juridice trebuie sa popularizeze medierea, in mod viral chiar. Daca acestea vor fi realizate, impreuna cu o cresterea a profesionalismului mediatorilor, peste 10 ani vom putea vorbi despre un succes al medierii in Romania. Important este ca deja cei 10 ani - iata - au inceput
ZS: Ce modificari legislative s-ar impune pentru eficientizarea procedurii medierii?
CD: In anumite cauze medierea ar putea sa fie obligatorie. De asemenea, ar trebui extinsa in materie penala. Codul familiei ar trebui amornizat cu noua institutie. Si, in fine, lamurite chestiunile reglementate eliptic referitoare la ajutorul public judiciar in materia medierii. In rest, totul e legat de bune practici: trebuie sa avem cat mai multe intalniri comune judecatori-mediatori si cat mai multe acorduri de mediere ca sa depasim dificultatile practice ce se pot ivi in aplicarea in concret a dispozitiilor legale privind medierea la spetele care ajung in fata noastra
ZS: Tot mai multi magistrati (dvs, Adi Neacsu, Loreley Mirea, Ana Maria Puiu etc) sunt promotori ai medierii...Ce a determinat acest lucru?
CD: Facem parte dintre cei care inteleg rolul social al judecatorilor: in afara de activitatea de solutionarea cauzelor in mod impartial, judecatorul mai are inca doua roluri foarte importante: sa promoveze si sa sustina drepturile omului, respectiv sa asigure existenta statului de drept. Ori, drepturile omului pot fi lezate in conditiile in care un judecator in Romania are prea multe dosare de solutionat intr-o sedinta de judecata, caci durata de rezolvare a unui caz va creste, iar calitatea muncii sale va scadea. De aceea, medierea o vedem ca una din metodele prin care putem eficientiza activitatea instantelor. In al doilea rand, sunt multe aspecte din viata oamenilor pe care ii judecam asupra carora nu avem nu numai timp, poate nici abilitati sa ne aplecam - in special cele legate de cauzele conflictului si mai ales cele legate de aspectele de familie: intotdeauna va fi preferabil ca intr-un cadru comod, fara stres si zorite de timp limita, partile sa ajunga sa rezolve definitiv conflictul dintre ele decat sa stea prin instante ani de-a randul, sa cheltuie enorm si la sfarsit sa obtina o hotarare care sigur va nemltumi vreuna dintre parti. Asadar, chiar credem in pacea sociala la care medierea poate contribui.
ZS: Cum a fost primit "Ghidul de mediere", lucrarea la care sunteti co-autor, de catre mediul juridic?
CD: Fiind primul manual de mediere din Romania, Ghidul a fost primit cu entuziasm, primul tiraj epuizandu-se rapid. Desigur, cei mai interesati au fost mediatorii, care il si aveau in bibliografie la cursurile ce le urmeaza pentru autorizare. Pentru judecatori am extras un capitol care ii priveste si l-am pus la dispozitia lor in mod gratuit, pe forumuri si bloguri. Evident, se impune o reeditare, care sa cuprinda inclusiv hotarari care valideaza acorduri de mediere.
ZS: In instantele din Bihor, au ajuns acorduri de mediere incheiate de catre parti in fata unor mediatori? S-au pronuntat hotarari de expedient care au consfintit aceste acorduri?
CD: Am fost printre primele instante din Romania unde s-a vorbit in mod institutional de mediere. In februarie am incheiat un parteneriat cu asociatia locala de mediatori, iar la sfarsitul lunii am si avut la Judecatoria Oradea primul acord de mediere validat intr-o cauza de divort cu minori. Saptamanal avem cateva cazuri trimise de mediere si unul-doua acorduri de mediere aduse spre incuviintare la judecator - cazuri de familie si de impartire a succesiunii sunt cele mai intalnite. La sfarsitul anului vom edita un volum ce va cuprinde toate aceste hotarari.
ZS: Ce le transmiteti mediatorilor din Romania? Dar justitiabililor?
CD: Medierea e sustinuta de judecatori. Prin urmare, mediatorii pot avea in justitie un partener. Ii indrum insa sa se perfectioneze incontinuu, inclusiv in aspecte de drept, pentru ca acordurile incheiate de ei sa poate fi incuviintate de instante si, astfel, sa le creasca lor prestigiul, iar partilor increderea in ei. Pe justitiabili ii indrum sa aiba incredere in mediatori: atunci cand conflictul inca lasa loc de intelegere, atunci cand trebuie rezolvate aspecte intime sau dureroase pentru parti, ori atunci cand nevoia de solutionare rapida a acestuia este mare, sa apeleze la mediere. Daca totusi situatia nu poate fi rezolvata decat prin instanta, atunci justitiabilii sa vina cu incredere la judecator: intotdeauna acesta ii va trata cu demnitate si intr-un mod profesionist, dar in conditionalitatile ce marcheaza activitatea sa, aspecte de care vorbeam mai sus. Succes!
ZS:Va multumesc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu