MEDIEREA – O NOUTATE PENTRU ROMANI ?!


Cu interes, mirare, nedumerire sau simpla curiozitate, in ultimul timp, auzi in jurul tau: „Ce este medierea si ce face mediatorul ?”
Daca ar fi sa dam un raspuns dupa definitie: Medierea este o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.
Eu le raspund celor care ma intreaba astfe l: Medierea este o metoda de stingere a conflictelor, intr-un mod civilizat pe cale amiabila si convenabila pentru ambele parti aflate in conflict.
Daca ar fi sa privim in urma, am descoperi ca medierea exista din momentul aparitiei formelor organizate ale comunitatilor umane, in care seful comunitatii era chemat in orice “pricina” pentru a aduce liniste si intelegere intre membrii comunitatii.
Medierea este cea mai veche cale de solutionare a disputelor, conflictelor, neintelegerilor de orice fel aparute in interiorul unei comunitati.
Fie ca este vorba de conflicte intre persoane fizice, fie ca este vorba de conflicte intre persoane fizice si juridice, fie ca sunt in cauza dispute/conflicte numai intre persoane juridice, acestea pot fi solutionate in mod legal, confortabil, avantajos pentru toate partile, prin mediere, cu ajutorul mediatorului – persoana pregatita special in acest scop.
Daca medierea va fi profesata cu sinceritate, deontologie si pasiune si daca va fi inteleasa si respectata ca profesie si institutie, pe viitor poate asigura o societate evoluata si civilizata, cu un climat moral si decent, respectat de intreaga comunitate.
Exemplu:
Avantajul medierii se poate observa si in cazul unui barbat plecat de 5 ani din localitate. In urma divortului nu s-a produs partajul bunurilor imobiliare dobandite in timpul casatoriei. Sotia, ramasa in localitate, cu bunurile imobiliare doreste sa se recasatoreasca si sa plece din localitate. Trebuie sa vanda bunurile sau sa le inchirieze. Nu poate face acest lucru deoarece sunt bunuri comune dobandite de ambii soti.
Daca se adresezeaza instantei de judecata pentru partajul bunurilor comune, instanta se va pronunta dupa citarea partilor,proba dobandirii bunurilor,efectuarea expertizei judiciare specifice,ascultarea martorilor….etc.Nu mai spun de onorariul avocatului, timp pierdut, taxa de timbru.
Daca se adreseaza unui mediator, in cateva ore sau zile, sotii convin de comun acord cu privire la imparteala bunurilor, in functie de interesul pe care il are fiecare, incheie acordul de mediere, il autentifica la Biroul notarial si – in acest mod se stinge cauza si conflictul.
Insa medierea se aplica nu numai cauzelor care fac obiectul si se depun la instantele de judecata.
Se aplica in oricare situatie apar divergente legate de comunicare, colaborare, solutionare a unor relatii de munca, comerciale, de familie, penale, etc.
In municipiul Adjud exista la ora actuala 4 mediatori autorizati.

Autor: Stefania Saradici-mediator autorizat 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu