Medierea....despre mediere pe înţelesul tuturor

Deşi practicată cu succes în SUA şi UE, medierea este o noutate pentru societatea românească, astfel încât, dincolo de definiţiile de specialitate, ea trebuie explicată pe înţelesul tuturor. Ce înseamnă un asemenea demers, care sunt beneficiile lui şi cui ne adresăm în astfel de situaţii aflăm de la Ioana Veisa, mediator.
Medierea este posibilitatea părţilor aflate într-un conflict de a ajunge la o înţelegere cu ajutorul unui specialist. Şi spre deosebire de instanţă, unde o parte câştigă şi cealaltă pierde, rezultatul medierii este o situaţie câştig-câştig, termenii înţelegerii fiind modelaţi de însăşi voinţa părţilor, care rămâne întipărită în acord. Mediatorul nu impune şi nu dă o soluţie părţilor, ci doar le ajută să o găsească, de aici şi trănicia şi flexibilitatea rezolvării. Este benefic, atât pentru noi, ca indivizi, cât şi pentru societatea în care trăim, să participăm activ la soluţionarea neînţelegerilor noastre, pentru că, în final, cine să ne cunoască mai bine propriile nevoi decât noi înşine?
Pe de altă parte, medierea crează un spaţiu neutru, în care niciunul dintre participanţi nu se simte constrâns sau dezavantajat, întâlnirile desfăşurându-se într-un cadru privat, amenajat corespunzător şi mai ales fără spectatori nedoriţi. Există multe situaţii în care părţile (persoane fizice sau firme) nu doresc să se expună public, astfel încât cadrul intim şi confidenţialitatea întregii proceduri le ajută să se relaxeze, ajungerea la un acord fiind mult mai rapidă şi facilă. Iar într-o societate în care lozinca "timpul înseamnă bani" îşi găseşte tot mai mare aplicabilitate, medierea este o alternativă de luat în considerare faţă de un litigiu în instanţă, unde procedura este mult mai greoaie, durează mai mult, iar rezultatul poate să apară prea târziu sau să nu corespundă aşteptărilor. Având în vedere modul de valorificare a înţelegerii (în instanţă sau la notar), precum şi împrejurarea că, în măsura în care acordul nu se încheie, există în continuare posibilitatea judecăţii, la întrebarea "de ce să apelez la mediere", se poate răspunde simplu "de ce nu?".
Cine sunt mediatorii şi care este rolul lor?Mediatorii sunt specialişti care ajută părţile să-şi îmbunătăţească abilităţile de a comunica, identificând barierele care stau în faţa unei înţelegeri. Ei îşi desfăşoară activitatea în beneficiul oamenilor care doresc să rezolve un conflict, cu posibilitatea menţinerii relaţiilor dintre ei. Chiar dacă deseori un aranjament financiar este parte din înţelegerea încheiată, în realitate, oamenii câştigă mult mai mult, înţelegând că sunt capabili să renunţe la duşmănie şi să-şi continue viaţa. Mediatorul poate ajuta într-o gamă variată de situaţii, de la litigii comerciale până la dispute în cadrul familiei şi, dincolo de reducerea riscurilor inerente unui proces, poate să aducă speranţa acolo unde există disperare. Deseori, părţile unui conflict au avut în trecut o relaţie foarte bună, care acum s-a deteriorat, iar medierea le permite oamenilor să creadă că vor fi auziţi, ceea ce calmează furtunile emoţionale şi ajută la începerea unei înţelegeri reciproce. Cu ajutorul tehnicilor şi metodelor folosite de mediator, pe parcursul medierii are loc trecerea de la suferinţele trecutului la soluţii creative pentru prezent şi viitor.
Când apelăm la mediere?Înainte sau după încetarea unui proces, în toate neînţelegerile cu privire la drepturi de care părţile pot dispune, spre exemplu, în materie comercială, familie, civil, muncii sau penal (în situaţiile în care împăcarea părţilor înlătura răspunderea penală sau pentru rezolvarea pretenţiilor civile - despăgubiri).
Cum pornim procedura medierii?
Indiferent dacă apelăm la mediere la recomandarea instanţei, a avocaţilor sau a altor instituţii, primul pas este alegerea unui mediator autorizat din Tabloul Mediatorilor afişat la Judecătorii şi pe internet. Iar în continuare, mediatorul va începe demersurile necesare, informându-vă în detaliu asupra proceduri.
Sursa: crisana.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu