Medierea...La Judecătoria Cluj-Napoca s-a dat termen de judecată în data de 2 februarie 2011


Clujenii se înghesuie să se judece în civil pentru orice “mărunţiş” / foto I.T.

La Judecătoria Cluj-Napoca încărcătura de dosare atinge cote alarmante: peste 16.000 înregistrate deja în acest an.

 Judecătorii de la secţia civilă a instanţei sunt în pragul disperării. Numărul de dosare creşte în fiecare lună mai mult decât în anii precedenţi, iar zilele următoare, şapte judecători se vor muta la tribunal, în urma validării concursului desfăşurat recent. Locurile lăsate vacante vor putea fi ocupate abia în februarie 2011, când este următorul definitivat pentru tinerii magistraţi.

Dosarul civil cu numărul 16.545, înregistrat recent la secţia civilă a Judecătoriei Cluj-Napoca, are primul termen de judecată în data de 2 februarie 2011. La dosarele înregistrate în acest an s-a adaugat un stoc de peste 10.000 de dosare rămase de soluţionat din 2009, an în care s-au consemnat la judecătorie 33.241 de dosare, atât penale, cât şi civile.

Magistraţii secţiei civile sunt în pragul disperării, în condiţiile în care şapte dintre colegii lor au promovat la tribunal, în urma concursului din această lună. Un alt magistrat de la judecătorie are activitatea suspendată, fiind membru în Consiliul Superior al Magistraturii, iar trei judecătoare sunt în concediu de maternitate. Astfel că din totalul de 31 de posturi, câte sunt în schema de la secţia civilă, doar 20 sunt ocupate de judecători activi.

“Am făcut o solicitare la Ministerul Justiţiei pentru a mări numărul de posturi de la Judecătoria Cluj-Napoca, având în vedere că la instanţele similare din Timişoara, Craiova sau Constanţa sunt peste 50, însă am primit răspuns că posturile nu pot fi bugetate”, a spus purtătorul de cuvânt al judecătoriei, judecător Lucian Marian.

Scopul măririi schemei de personal este acela de a nu se mai resimţi într-atât promovări masive, cum a fost cea din această lună. “Concursurile de promovare sunt în luna mai, iar următorul definitivat pentru absolvenţii Institutului Naţional de Magistratură se încheie în luna februarie, anul viitor. Până atunci, posturile vacante nu pot fi ocupate”, a explicat judecătorul Lucian Marian. 

Medierea, o soluţie

O soluţie pentru descongestionarea instanţelor de numărul mare de dosare civile este propusă de Centrul de Mediere Cluj. “în mod normal, potrivit ultimelor reglementări din martie, instanţele trebuie să recomande oamenilor medierea la primul termen de judecată. Unii judecători recomandă, alţii nu. Noi  avem încheiat un protocol la nivelul Curţii de Apel Cluj”, a spus vicepreşedintele Centrului de Mediere Cluj, avocat Laura Pop.

 în clădirea Palatului de Justiţie a fost montat un tablou cu datele de contact ale mediatorilor din Cluj. “Medierea funcţionează, dar nu la nivelul la care ar trebui. Oamenii nu cunosc procedura, de exemplu nu ştiu că li se restituie taxa judiciară de timbru dacă îşi rezolvă problemele prin mediere. Mentalitatea la noi e «să mergem în instanţă să vedem ce dă judecătorul», spre deosebire de alte ţări, unde se merge la instanţă doar după ce se utilizează toate căile de rezolvare amiabilă a litigiului”, a afirmat Laura Pop.

Judecătorii susţin că le spun oamenilor de mediere, dar puţini sunt cei care renunţă la procese şi preferă să se judece “pentru orice lucru, oricât de mărunt ar fi”.
 Sursa: ziua de cluj

Un comentariu:

  1. problema este fals pusa.Medierea ,asa cum este ea reglementata in Romania , nu poate functiona fiindca mediatorul,conform legislatiei existente , nu are practic nici un rol constructiv in solutionarea problemei.Daca vrem ca medierea sa functioneze atunci trebuie schimbata legislatia astfel incit acesta sa treaca de la actualul rol pasiv la unul activ. Pentru asta ministrul justitiei trebuie sa fie hotarit sa renunte la o felie de tort in favoarea medieriii si implicit a mediatorilor.Cunoscind psihologia conducatorilor nostrii postdecembristi eu cred ca medierea nu va functiona in Romania nici peste 20 de ani.Bine ar fi sa nu am dreptate { va aduce-ti aminte de Brucan?}.

    RăspundețiȘtergere