Avocatii se simt amenintati de mediatori

CapitalulPeste 200 de delegati ai barourilor din toata tara s-au reunit, joi si vineri, in cadrul Congresului anual al avocatilor desfasurat in statiunea Mamaia, unde au dezbatut problemele arzatoare ale acestei profesii, printre care "amenintarea" reprezentata de aparitia noii profesii a mediatorilor, modificarea examenului de intrare in avocatura, scaderea veniturilor catre Casa de Asigurari a Avocatilor si eradicarea evaziunii fiscale.



Discutiile au fost animate, pe alocuri chiar foarte aprinse, ajungandu-se la atacuri la persoana sau amenintari cu procese intre vorbitori.

Una din probleme ridicate inca de la inceputul lucrarilor a fost pericolul reprezentat de aparitia mediatorilor. Participantii s-au plans ca judecatorii din mai multe instante au inceput sa-i favorizeze pe mediatori, insistand pe langa oamenii implicati in procese sa-i lase pe avocati si sa apeleze la mediatori, relateaza Agerpres.

Avocatii considera ca ei ar trebui sa intre automat in noua profesie, fara sa mai urmeze cursurile obligatorii, care, in opinia lor, pe langa faptul ca sunt costisitoare, mai sunt si tinute de oameni slab pregatiti profesional.

"Un avocat cu experienta poate pune concluzii la CEDO, dar nu are voie sa joace rolul unui mediator, pentru ca trebuie sa urmeze cursurile tinute de un inginer", a declarat avocatul Nicu Tiberiu.

La randul sau, avocatul Liviu Bran de la Iasi sustine ca ar trebui ca un avocat cu opt ani experienta sa poata intra automat pe tabloul mediatorilor. "Noi nu putem fi notari sau mediatori, insa trebuie sa ne aparam interesele pecuniare si profesionale", a adaugat el.

Contre au existat si intre avocatii tineri si cei mai in varsta, ultimii reprosandu-le ca sunt slab pregatiti, dar vor sa urce rapid treptele profesiei si ar trebui "sa o lase mai moale" cu schimbarile in cadrul profesiei.

"Cei tineri vin cu o agenda in sala de judecata si citesc doua randuri, nici acelea duse pana la capat, in loc sa vina cu un dosar, cum ar fi normal. Asa se explica de ce un judecator de la instanta suprema isi permite sa ne spuna ca nu meritam nici doi lei pentru un proces", a spus unul dintre vorbitori.

"Junii turci care doresc sa faca schimbari in profesie sa nu o faca intr-o maniera cheguevarista", a spus si avocatul Eugen Ostrovschi.

Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), Gheorghe Florea, organizatorul congresului, considera ca actualul examen de intrare in barouri, bazat pe un test grila si care a dat nastere la multe controverse, ar trebui inlocuit cu un stagiu de pregatire sub forma secretarului-avocat.

Discutii aprinse a generat si discursul cenzorului Ionut Dobrinescu, care a atras atentia ca in cadrul profesiei de avocat se practica pe scara larga evaziunea fiscala. El s-a intrebat de ce avocati de renume, care au castiguri considerabile, case si masini luxoase, declara venituri modeste si astfel Casa de Asigurari a Avocatilor are din ce in ce mai putini bani si risca sa intre in colaps.

Critici a ridicat si lispa de reactie a barourilor fata de incompatibilitatile din sistem. Presedintele UNBR, Gheorghe Florea, a dat exemplul unui consilier de la Finante care odata trecut in avocatura intra in procese indreptate tocmai impotriva unor entitati in care el activase, precum ANAF, fiind clar ca are un ascendent asupra celorlalti avocati din acele procese.
Sursa: capitalul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu