Interviu acordat de Tatu Tudor presedintele UMB, mediatorului Nicolaie Dediu



In seara asta mi-am propus sa stau de vorba cu domnul Tatu Tudor, presedintele Uniunii Mediatorilor Bancari din Romania.
DN-Buna ziua domnule Tatu
TT-Buna ziua domnule Dediu
DN-Ne intalnim din nou, dupa ce in urma cu o luna de zile ne-am intalnit la prima sedinta a Comisiei de promovare.Am sa profit de aceasta ocazie pentru a va pune cateva intrebari legate strict de activitatea de mediere bancara.
TT-Va raspund cu cea mai mare placere
DN-La inceputul lunii iulie 2010 IBR va organiza un curs de pregatire continua a mediatorilor numit  Medierea in domeniul bancar". Ce reprezinta acest curs si cui se adreseaza el?
TT-Dupa cum am anuntat public , Institutul Bancar Roman in perioada
1 -3 iulie organizeaza un curs de pregatire continua a mediatorilor.Cursul se numeste ,, Medierea in domeniul bancar"
Acest curs se adreseaza tuturor mediatorilor autorizati de catre Consiliul de mediere care doresc sa activeze ca mediator in domeniul financiar bancar, in conditiile Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.
Cursul de mediere bancara, din cate cunosc eu este autorizat de CNFPA si avizat de catre Asocia Romana a Bancilor si Consiliul de mediere.
Ca urmare a efectuarii acestui curs, mediatorii participanti vor primi diplome de absolvire eliberate de IBR in concordanta cu legea privind formarea adultilor.
DN-Care este scopul si avantajul acestui curs daca-l privim din punctul de vedere al medierii si al mediatorului autorizat?
TT-Dezvoltarea bazei materiale a societăţii umane, cât şi dezvoltarea ştiinţei conduc la necesitatea specializării. În prezent, având în vedere viteza cu care creşte cantitatea de informaţii noi, se consideră că un om nu poate fi la curent cu toate cercetările, nici măcar într-o singură disciplină. S-a încetăţenit chiar o imagine despre dezvoltarea ştiinţei. aceasta fiind ilustrată prin umflarea unui balon al cărui volum sporeşte o dată cu creşterea cunoştinţelor, iar suprafaţa acestuia (care creşte o dată cu volumul) reprezintă contactul cu necunoscutul.Deci, pe măsură ce cresc cunoştinţele noastre, creşte şi numărul problemelor ce trebuiesc rezolvate.Toate acestea au dus la problema specializării, chiar a ultra-specializării, a compartimentării cunoştinţelor.Această idee a fost ironizată de Bernard Shaw, care spunea că “un specialist ştie din ce în ce mai mult,  despre din ce în ce mai puţin şi, la limită, ştie tot despre nimic”.
Reacţia la această tendinţă de specializare, de izolare a celor care se ocupă de diferitele compartimente ale ştiinţelor naturii şi ale disciplinelor tehnice este firească, deoarece o astfel de compartimentare nu este specifică intelectului uman.
Talentul său este înăscut şi poate fi dezvoltat, iar spiritul creativ se poate dobândi. Este periculos să spui despre creativitate că nu este importantă.
Creativitatea este esenţială în orice domeniu şi în orice întreprinde omul.Fără creativitate, n-ar fi existat nimic din ceea ce există astăzi pe Pământ.Inteligenţa şi creativitatea umană sunt două lucruri diferite.Poţi fi inteligent şi să nu creezi nimic în folosul omenirii. Numai un spirit inventiv, creativ, poate face lumea să progreseze.
Specializarea mediatorilor pe domenii o vad necesara.
Daca unii considera ca le pot face pe toate, va garantez ca de fapt nu pot face nimic.
Specializarea mediatorilor pe domenii, ca si a avocatiilor, fiind profesii liberale, nu vine din lege sau regulamente.Ea vine din constiinta , aptitudinele, cunostintele, abilitatile si deprinderile ficaruia precum si din pregatirea continua a acestuia.Degeaba se vorbeste ca, toti mediatorii autorizati, pot si au dreptul sa medieze orice conflict.De acord ,nu neg acest lucru.Dar inginerul, profesorul, chimistul,….etc, trebuie sa se indrepte catre domeniul sau, nu catre medierea conflictelor penale, de exemplu.
Intreb, un mediator chimist , sa zicem,ce face dansul in cazul medierii unui conflict dintre doua grupuri, a cate doi rromi, spoitori.
Le cunoaste dansul limba, obiceiurile, abilitatile?Stie dumnealui ce reprezinta un juramant tiganesc sau un semn?Stie mediatorul chimist la cine si cand sa apeleze?Cum sa apeleze cand nu poate face fata medierii conflictului?. Este putin probabil.
Asa si in medierea conflictelor bancare, un economist, un juris, un specialist finante banci, stiu cel mai bine ce au de facut, cunosc termenii, de unde incepe si unde se termina conflictul si ce se poate face, lucru foarte important, departe de a fi asemanator sau identic cu ceea ce se  spune mediatorilor la cursurile de formare.
De aceia, tin foarte mult ca membrii Uniunii Mediatorilor Bancari sa fie de profesie juristi, economisti, experti contabili sau fosti lucratori bancari.Pentru ei pot spune ca acest curs e o perfectionare continua.
Doar asa se pot oferi un serviciu de calitate.
Deci acest curs de mediere bancara este absolut necesar unui mediator care doreste sa isi desfasoare activitatea in acest domeniu.Acestui mediator pregatit ii cresc sansele ca institutia de credit sa ii accepte invitatia atunci cand acesta solicitata o mediere cu banca.
DN-Absolventii acestui curs vor fi “recomandati” de catre IBR tuturor bancilor din Romania in cazul rezolvarii conflictelor prin mediere?
TT-Nu sunt in masura sa raspund la aceasta intrebare, dar ceea ce-ti pot spune din punctul meu de vedere este ca daca am schimba putin rolurile, eu unul as accepta medierea numai daca as sti ca mediatorul care ma solicita la mediere are cunostintele minime despre domeniul bancar si ca acesta isi desfasoara activitatea intr-un cadru institutionalizat.
Usa este deschisa tuturor mediatorilor sa urmeze aceste cursuri.Acum depinde de ei daca vor sau nu sa isi desfasoare activitatea in acest domeniu.
DN-Sa vorbim acum putin si de UMB.Ce este UMB si cand a fost fondata aceasta uniune?
TT-Uniunea Mediatorilor Bancari a aparut ca o necesitate pe piata medierii in domeniul financiar-bancara romaneasc, dupa ce ani de zile s-a incercat crearea unei institutii care sa solutioneze conflictele aparute  intre banci si clientii acestora.
Fondatorii Uniuni Mediatorilor Bancari au identificat aceasta necesitate pe piata medierii din domeniul financiar-bancar si au pus bazele infiintarii unei asociatii profesionale de profil.Ea a fost constituita potrivit Actului constitutiv de mediatori autorizati conform Legii nr. 192/2006 privind medierea,organizarea si exercitarea profesiei de mediator.Acestia si-au exprimat vointa de a se asocia in vederea desfasurarea activitatii in domeniul medierii conflictelor aparute in sectorul financiar-bancar.
Membrii Uniunii Mediatorilor Bancari, constituiti in una din formele de exercitare a profesiei avizate de catre Consiliul de mediere, la nivelul oraselor si municipiilor vor presta servici de mediere a conflictelor aparute intre banci, societatile de leasing,asigurare si clientii acestora, la un nivel ridicat de calitate, celeritate, neutralitate, impartialitate, confidentialitate
Din punct de vedere institutional, Uniunea Mediatorilor Bancari s-a constituit la data de 02.11.2009, sub forma unei persoane juridice romane de drept privat, fara scop patrimonial, neguvernamentala si apolitica, independenta, in temeiul dreptului de libera asociere prevazut de art. 9 si 37 din Constitutia Romaniei, in conformitate cu prevederile O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, cu modificarile ulterioare, Decretului nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice precum si art 24 din L 192/2006 cu privire la mediere.
UMB are Hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila nr. 313/11.11.2009, Judecatoria sectorului 2 Bucuresti si Certificatul de inregistrare in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor nr. 117 din 02.12.2009).
Scopul uniunii il constituie promovarea si dezvoltarea medierii ca solutie alternativa de solutionare a confictelor, apararea drepturilor si promovarea intereselor profesionale, economice, sociale, stiintifice si culturale ale membrilor sai, potrivit legislatiei privind medierea, statutului si directivelor europene privind activitatea de mediere.
Uniunea Mediatorilor Bancari este prima asociatie profesionala a mediatorilor, specializata pe un domeniu bine definit, urmand si respectand Standardele Europene ale medierii elaborate de Institutul International de Mediere (IMI) cu sediul in Irlanda.
DN-De la infiintarea UMB cate medieri bancare au fost realizate de catre membrii acestei organizatii?
TT-La nivel national au fost repartizate peste 80 de cazuri , atat la membri UMB cat si la mediatorii colaboratori ai acestei organizatii.
DN-Care sunt planurile de viitor ale UMB?
TT- In ultima perioada, ne-am concentrat asupra  dezvoltarii si educarii continue a echipei, care a depasit 30 de membri titulari si 10 membri colaboratori in ciuda timpului scurt scurs de la infiintare.
In acelasi timp, incercam sa consolidam relatiile cu partenerii nostri.Nevoile acestora ne-au testat inventivitatea si cunostintele si ne-au impulsionat sa fim in pas cu ultimele modalatitati de rezolvare a conflictelor din domeniu financiar-bancar.
Pentru viitor, planurile sunt pe masura ambitiei noastre. Pe termen scurt, ne vom axa pe recrutarea de noi membri, pentru a infiinta o intreaga retea de mediatori financiar - bancari in orasele si municipiile resedinta de judet, pentru ca acestia sa vina cat mai precis in intampinarea cerintelor persoanelor fizice si persoanelor juridice ale caror probleme litigioase nu se pot rezolva decat cu ajutorul unui mediator neutru si impartial.
Suntem convinsi ca putem face din Uniunea Mediatorilor Bancari produsul numarul ,,1" in Romania, privind medierea conflictelor in domeniul financiar-bancar.
Credem ca avem potentialul si dorinta de munca necesare atingerii acestui scop si nu numai.
Deasupra tuturor planurilor, vrem sa mentinem orientarea catre client ca principala deviza a Uniunii Mediatorilor Bancari, ramanind fideli filosofiei orientarii noastre.
Prin oferirea de servicii de calitate clientilor nostri, acestia din urma vor putea observa rezultatul profitabil la care s-a ajuns si astfel se vor convinge ca pe viitor, sa nu mai  apeleze la alte autoritati si instante de judecata, ci sa vina la noi.
DN-Cateva cuvinte la final?
TT- Mesajul meu se constituie într-o chemare catre toti mediatorii autorizati din Romania de a veni si a se alatura acestui nucleu, deja existent, ceea ce ne va permite sa ne intarim pozitia si sa ne lansam in ambitioase proiecte de viitor pentru a oferi cetatenilor Romaniei, pesoane fizice si persoane juridice, servicii de mediere a conflictelor la cele mai inalte standarde.
Uniunea Mediatorilor Bancari nu este doar „o alta asociatie a mediatorilor”, ci un loc unde colegii se simt bine.
Pentru mine, in viata, exista o dimensiune esentiala pentru a te simti cu adevarat implinit: solidaritatea umana.
Familia si prietenii reprezinta puncte-cheie in traiectoria personala si profesionala. In masura in care ai reusit sa-ti consolidezi aceste coordonate pozitive in viata ta, sa te inconjori de dragoste si incredere vei transmite la randul tau aceeasi dragoste si incredere.
Atunci cand te bucuri de succes ai si o responsabilitate imensa fata de comunitate.Este important sa nu uiti "sa predai stafeta" intr-un fel, sa-i ajuti pe altii si sa le oferi posibilitatea de a oferi la randul lor ceva societatii.
Vom reusi sa facem acest lucru prin intermediul Uniuniii Mediatorilor Bancari.
Multumesc pentru sprijinul acordat si pentru colaborarea dumneavoastra si a tuturor membrilor nostri actuali si viitori.Doresc pe viitor sa-i asigur de intreaga mea participare, in continuare, la indeplinirea misiunilor noastre.
Deasemenea, asigur pe toti clientii nostrii,persoane fizice si persoane juridice,ca nu voi precupeti nici un efort pentru ca mediatorii autorizati - membri ai Uniunii Mediatorilor Bancari, prin intermediul formelor de exercitare a profesiei, sa asigure servicii de mediere la standarde ridicate cu respectarea principiilor fundamentale ale medierii.
DN-Va multumesc domnule Tatu
TT-Si eu va multumesc domnule Dediu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu