Mai bine te duci la mediere decat la tribunal!

processOamenii continua sa ia cu asalt judecatoriile si tribunalele, sa dea bani grei pentru procese, iar jumatate dintre ei sa piarda si banii, si procesul. Mai simplu ar fi prin mediere, caci costurile sunt considerabil mai mici, adica pot reprezenta 20-30% fata de cele cu o actiune in instanta.
Prin prezentarea in fata unui mediator se castiga timp. „O solutie acceptata de parti se poate obtine in cateva zile, fata de doi-trei ani cat durereaza un proces”, a subliniat
Zeno Sustac, copresedinte al al Uniunii Nationale a Mediatorilor din Romania. Discutiile s-au purtat in cadrul conferintei Medierea in mediul de afaceri, derulata joi, 24 iunie, la Timisoara. In Timis, abia daca s-au dat o suta de solutii prin mediere, desi” in acest timp numarul dosarelor in instantele locale a crescut”, a declarat Eduard Smintina, presedintele Tribunalului Timis.
Acesta a mai adaugat ca,in curand, nu vor mai fi acceptate cereri in instanta daca nu vor trece prin procedura de mediere. Doar acordurile de mediere vor mai veni la judecatori pentru a deveni, daca este nevoie, titluri executorii.
La randul sau, Ion Tudor, reprezentat al practicienilor in insolventa, a precizat ca medierea functioneaza si in astfel de cazuri. Nu este nevoie ca un partener de afaceri sa intre in faliment, ci sa fie ajutat sa se restructureze, iar in timp sa-si plateasca datoriile.
In prezent, pe fondul crizei, sunt putini amatori de bunuri provenite din lichidari de firme. Medierea permite continuarea relatiilor de afaceri intre firme, daca micile conflicte aparute sunt stinse la timp prin mediere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu