Belgia apelează la mediatori

Bart De Wever, preşedintele naţionaliştilor flamanzi, considerat principalul vinovat al impasului politic din Belgia.  Reuters/Thierry Roge

În eşecul său repetat de a forma o coaliţie de guvernare, Belgia, aflată la un pas de scindare, inventează noi concepte politice, după ce a deţinut un informator şi un preformator, a venit în acest weekend timpul mediatorilor.
Doi mediatori federali au fost numiţi sâmbătă de regele belgienilor Albert II pentru a găsi noi piste de negocieri, un socialist francofon şi un naţionalist flamand ocupă acum posturile de mediatori.
Sâmbătă seara regele a acceptat in fine
demisia preformatorului socialist francofon Elio Di Rupo ceea ce-i face pe socialisti « sa se pregateasca pentru sfârsitul Belgiei ».
Fraza ii apartine socialistei Laurette Onckelinx care a pronunţat-o duminică pentru presa franconfona.
Ministru al afacerilor sociale si partener in negocierile esuate intre sapte partide, doamna Ockelinx spune ca tara nu mai poate ramâne mult timp in impasul in care se gaseste din iunie 2007 si ca o mare parte din populatia flamanda doreste aceasta scindare.
Sapte partide au negociat in ultimele saptamâni o posibila intelegere pentru guvernare dar cum Elio di Rupo, câstigator al alegerilor in sudul tarii a dorit sa extinda negocierile si spre reforma statului federal, doua partide flamande au refuzat acordul.
Finantarea regiunii Bruxelles Capitale , ceruta de francofoni si scindarea circumscriptiei electorale de lânga capitala, ceruta de flamanzi care doresc sa-i impinga pe francofoni din aceasta circumscriptie, iata dosarele aflate in punct mort.
Pe plan european, Belgia a preluat la 1 iulie presedintia UE pentru sase luni si pâna acum ea s-a achitat mai mult decât onorabil de aceasta sarcina.
Sursa: rfi.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu