Modificari importante ......art.26 din 192/2006

La articolul 192, după alineatul 1 se introduce un nou alineat, alin.11, cu următorul cuprins:

„În cazul în care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, cheltuielile judiciare sunt suportate de persoana care a făcut sesizarea, în măsura în care se reţine exercitarea abuzivă a acestui drept.”

La articolul 198 alineatul 4, după litera j) se introduce o nouă literă, lit.k), cu următorul cuprins:

„k)abuzul de drept constând în exercitarea cu rea-credinţă a drepturilor procesuale şi procedurale de către părţi, reprezentanţii legali sau convenţionali ai acestora ori avocaţii lor;”

Persoanele care isi vor exercita cu rea-credinta drepturile procesuale sau procedurale vor fi sanctionate cu amenda judiciara urmand sa suporte si cheltuielile avansate de catre stat.

Art. VI6. – La articolul 26 din Legea nr. 192/2006, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:

„Pentru activitatea de informare şi consiliere a părţilor cu privire la procedura medierii şi avantajele acesteia, îndeplinită potrivit legii anterior încheierii contractului de mediere, mediatorul nu poate pretinde onorariu.”


Art.720 indice 1 - În procesele şi cererile în materie comercială evaluabile în bani, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului fie prin mediere, fie conciliere directa. Termenul de prescripţie a dreptului la acţiune pentru dreptul litigios supus medierii se suspendă pe durata acestei proceduri, dar nu mai mult de trei luni de la începerea ei.
Sursa medierea.ro

Un comentariu:

  1. Este un pas inainte ca instantele sa trimita partile la o informare despre mediere, cu toate ca, din cate inteleg, judecatorul "poate", nu este obligat sa trimita la informare in anumite cazuri. Spun, este totusi un pas inainte. Este de asemenea benefic ca se doreste oferirea informarii gratuit pentru justitiabili. Totusi informarea NU este gratuita, doar ca in cazul acesta este platita de mediator. Adica eu lucrez, eu platesc. Inteleg ca suntem in criza, dar nu cred ca guvernul nu ar mai fi gasit atatia bani, daca nu sa plateasca un onorariu pentru mediator, macar un KW de curent si o gigacalorie era de bun simt sa sustina. Asa de dragul reformei. Acest aspect arata de cata apreciere se bucura medierea si mediatorii la ora actuala in Romania.

    RăspundețiȘtergere