Adresa Asociatiei mediatorilor Galati catre Consiliul de Mediere


                                                           CĂTRE

CONSILIUL DE MEDIERE,
Comisia permanentă
 
Având în vedere tematica propusă pentru Conferinţa Naţională a Mediatorilor - ediţia a doua, din 19-20.11.2010 cu tema: „Medierea funcţionează! – Mica Reforma în Justiţie”, vă rugăm să aprobaţi inserarea a două teme deosebit de importante pentru pregătirea mediatorilor, pentru clarificarea unor interpretări care pot aduce deservicii medierii ori pot genera incidente, şi anume:
1. INFORMAREA DESPRE MEDIERE EFECTUATĂ DE MEDIATOR.
2. ÎNCUVIINŢAREA /AUTENTIFICAREA ACORDULUI DE MEDIERE.
      Pentru prima temă solicităm să se acorde 15-20 de minute pentru a fi susţinută de către colegul nostru mediator ASOFRONIE CONSTANTIN, iar a doua poate fi prezentată de către alte persoane care pot pregăti o astfel de temă.
      De asemenea, prin reprezentantul nostru în Comisia consultativă şi cu diverse ocazii am solicitat să se realizeze protocoale la nivel naţional pentru înscrierea menţiunii despre posibilitatea apelării la mediere pe citaţie, modificarea paginaţiei şi coloristicii Tabloului mediatorilor generat electronic, stabilirea termenului pentru înscrierea mediatorului după autorizare într-o asociaţie profesională, reglementarea plăţii taxei de administrare a tabloului de pe site-ul consiliului, aplicarea taxei de modificare a datelor personale numai după primele 2 modificări pe an (acestea se suporta din taxa anuală de 400 lei şi aşa nejustificat de mare), acordarea a încă unui termen de ex. 15 dec.2010 pentru actualizarea datelor care nu au fost actualizate cum trebuie în cele 10 zile din aprilie, luarea în consideraţie la pregătirea continuă  a participării la conferinţe, simpozioane, seminarii, emisiuni de promovare a medierii, articole de specialitate, la toate acestea fiind necesare hotărâri ale C.M.  
      În data de 26.11.2010 vom organiza la Galaţi conferinţa “MEDIEREA – SOLUŢIE ALTERNATIVĂ PENTRU CONFLICTE, SOLUŢIE VIABILĂ PENTRU REFORMA JUSTIŢIEI”, la care o să vă transmitem invitaţie de participare şi tematica aferentă.
   
   Cu deosebită stimă,       
Preşedintele Asociaţiei Mediatorilor Galaţi   Ecaterina Pricope    

2 comentarii:

  1. Totul este ok., singurul aspect care mi se pare in neregula este cu privire la stabilirea unu termen de inscriere intr-o asociatie profesionala, fapt ce ar trebui sa fie o optiun e si n u o obligatie. Dreptul la asociere trebuie sa fie o optiune si nu o obligatie. Incrierea intr-o asociatie implica costuri suplimentare care nu isi gasesc rostul si nu implica nici un avantaj membrilor acestora cu excceptia celor din conducerea asociatiei.
    Cu alte cuvinte gasesc neavenita aceasta obligatie de a adera la o asociatie profesionala in conditiile in care profesia de mediator se vrea o profesie liberala. Daca cunt opinii pro sau contra le astept cuplacere!
    Cu stima, Radu S.

    RăspundețiȘtergere
  2. Art. 24 din lege stabileste acest lucru, asocierea, care nu este anticonstitutional si nici impotriva libertatii de asociere. Avem deja doua hotarari ale Curtii Constitutionale care stabilesc chiar calegiferarea organizatiilor profesionale unice (avocati, notari in cele 2 cazuri) si conditionarea apartenentei la respectivele org.p. unice ca sa practice respectiva profesie. Esenta motivarii consta in faptul ca in activitatile de interes public, circumscrise chiar unei profesii liberale, statul are dreptul sa organizeze profesiile respective in mod unitar si sa creaze cadrul legal de desfasurare a activitatii respective de interes public, in mod uniform pe tot teritoriul tarii. Un caz transmis laCEDO are aceeasi motivatie si da cazuistica la nivel european. Revenind la noi, una din cauzele comportamentului haotic, adeseori fara nici o responsabilitate a CM este aceea ca mediatorii au fost lasati sa faca zeci de asociatii, fara putere si fara reprezentare clara la nivel judetean si national, cu dificultati de relationare atat pe plan local, cat si fata de consiliu, cu mimarea consultarii si lasarea responsabilitatii promovarii medierii si relationarii asociatiilor cu institutiile statului numai in spinarea asociatiilor, pe banii acestora. Lipsa unor protocoale la nivel national intre CM - CSM- MJLC - MP - MAI - ANPC -UNBR - UNNPR etc. ne-a facut sa nu impunem modificari substantiale in legislatia noua si aplicarea ei, sa ramanem la cheremul toanelor locale si bunavointei sau respingerii unor vemelnici ocupanti de scaune de conducere la institutiile statului care ar putea ajuta la implementarea medierii la nivel national, ca fenomen de masa, nu aleatoriu. Cat despre costuri suplimentare la aderarea intr-o asociatie, singur nu poti sa faci promovare, relationare, impunerea aplicarii legii, esti ca frunza in vant, iar apartenenta la asociatie ajuta la o mai buna comunicare CM - mediatori, consultare, reprezentare, organizarea promovarii si relationarea cu instantele, parchetele, politia, etc. care nu vor sa discute cu fiecare mediator sau asociatie. Eu v-as mai spune amanunte, punctul de vedere sa vi-l schimb, dar respect la dialoguri ... multe, doar in idei sa ma...impung. Numai bine si ne lamurim incet-incet ce vrem si ce putem, dar am pierdut deja 3 ani batand pasul pe loc si efectele se vad. Lumea s-a plictisit sa astepte, mediatorii au obosit iar posibilii clienti s-au plictisit de subiect, fara sa vada lucruri semnificative.
    C. Asofronie

    RăspundețiȘtergere