Romanii care vor sa divorteze sunt trimisi la mediator

Multe dintre litigiile care au ajuns sa fie transate în instanta vor putea fi solutionate de acum înainte si în afara salilor de judecata, prin procedura medierii.
Noile reglementari legislative românesti vor introduce obligativitatea medierii în cazul anumitor procese. Astfel, în Legea pentru accelerarea solutionarii proceselor, promulgata recent de presedintele României, au fost inserate câteva prevederi referitoare la mediere. În cauzele comerciale si în divorturi, recomandarea judecatorului adresata partilor de a apela la mediere va dobândi un efect obligatoriu cu privire la participarea partilor la sedinta de informare. Dupa sedinta de informare, în functie de
capacitatea mediatorului de a le capta atentia si încrederea, partile vor decide daca vor urma medierea sau daca revin în instanta.
Aceste prevederi vor fi extinse prin aplicarea noului Cod de procedura civila, care instituie obligativitatea pentru instanta de judecata de a recomanda partilor solutionarea conflictului prin mediere. De asemenea, în cadrul noului Cod de procedura penala, în scopul desfasurarii cu celeritate a procesului penal, a fost reglementata posibilitatea renuntarii la pretentiile civile, a recunoasterii de catre inculpat a pretentiilor partii civile, precum si a încheierii unei tranzactii sau a unui acord de mediere.
„Prin promovarea modalitatilor alternative de solutionare a conflictelor, se degreveaza rolul instantelor de judecata, încarcate peste masura în aceasta perioada atât ca urmare a numarului de dosare în continua crestere, cât si pe fondul unei problematici în domeniul asigurarii resurselor umane necesare bunei functionari în aceste conditii“, a precizat judecatoarea Florica Bejinaru, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Mona Scarisoreanu
Sursa: medias info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu