Istoria medierii

Cu toate ca in Romania profesia de mediator este noua,practicarea medierii era folosita din antichitate.

Multi cred ca medierea a aparut in timpul comertului fenician(600-500 i.e.n.) iar grecii si romanii foloseau curent aceasta practica dar realitatea este ca,chinezii au fost primii practicanti ai medierii.
In China la ora actuala exista un numar de aproximativ 1 milion de mediatori iar medierea in aceasta tara are un real succes!!!
Disputele dintre triburi,cetati,negustori.....erau solutionate de anumiti “mediatori”desemnati de fiecare parte sau partile apelau la o a treia parte neutra.Chiar si arbitrajul din zilele noastre era in practica atunci partile convenind ca indiferent de hotararea luata aceasta sa fie respectata.
In certurile din familie mediatorii erau nasii de cununie,preotii,boierii sau batranii intelepti din sat.
Pe la sfarsitul sec XIX apar asa numitii judecatori ambulanti care judecau cauze minore fara a afecta bunul mers al comunitatii.
Persoana respectiva era o persoana cu experienta si cu abilitati de negociere,respectata de ambele parti implicate in conflict si cu o reputatie foarte buna.
In Romania numarul persoanelor ce apeleaza la mediere este foarte mic dar in schimb cei care fac asta sigur vor apela si a doua oara la un mediator.

Autor: Nicolaie Dediu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu