Daca obligi un om sa se duca la mediere unde mai este “liberul consimtamant al partilor” conform definitiei medierii?



Domnilor mediatori.
De ce nu intelegeti un lucru?
Procedura medierii nu este una obligatorie!!!
Definitia medierii este:
„ Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.”
Art.6 suna in felul urmator:
Art.6 modificat
”Organele judiciare şi arbitrale, precum şi alte autorităţi cu atribuţii jurisdicţionale informează părţile asupra posibilităţii şi a avantajelor folosirii procedurii medierii şi le îndrumă să recurgă la această cale pentru soluţionarea conflictelor dintre ele.”

Judecatorul doar informeaza justitiabilul si ii propune sa aleaga medierea inainte de a se judeca.Nu este obligat judecatorul sa-l trimita la mediere!!!
Iar chestia cu informarea se va intampla din luna martie 2010.
Medierea este o procedura extrajudiciara.....Medierea este o procedura extrajudiciara!
Daca obligi un om sa se duca la mediere  unde mai este “liberul consimtamant al partilor” conform definitiei medierii?
Faptul ca procedura medierii nu a fost introdusa ca o procedura obligatorie prealabila unui proces civil….. NU e vina celor care au propus modificarile legii 192/2006.
Dupa parerea mea introducerea unei proceduri obligatorii prealabile unui proces civil ar fi fost una benefica pentru justitia din Romania…..dar
Dar cum poti introduce acest lucru intr-o tara unde exista doar 1000 de mediatori autorizati si zeci de mii de procese civile?
Pe langa asta medierea este la inceput de drum in Romania……familiarizarea cetateanului roman cu aceasta profesie se face in ani.
Iar calitatea medierii nu poate fi cunoscuta atata timp cat doar cativa mediatori fac 2-3 medieri pe luna iar restul nu….
Se poate stabili pe viitor ca partile sa mearga obligatoriu la mediator inainte de a ajunge in instanta dar nu si sa fie obligate sa incheie un acord iar pentru asta ne trebuie experienta si familiarizarea cetateanului roman cu existenta mediatorului.
Dar pana atunci….e bine si atat.



4 comentarii:

  1. Fara doar si poate medierea nu este obligatorie asa cun nici "ïnitierea" litigiului nu este obligatorie. Altfel spus medierea ar trebui sa fie obligatorie numai ca procedura prealabila demararii unei actiuni in justitie. In acest fel initerea medierii respecta intrutotul principiul "liberului consimtamant al partilor", cealalta parte (instiintata si invitata de mediator) nefiind obligata sa participe la mediere, asa dupa cum, de cele mai multe ori nu participa nici la conciliere. Neparticiparea la mediere a partii invitate sa participe releva faptul ca nu doreste realizarea unui acord cu partea care a initiat medierea si care intentiuoneaza sa demareze si o actiune in justitie.
    Rezultatele medierii raman in permanenta deschise, nefiind nicidecum obligatorie realizarea unui acord al partilor. Daca partile participa si medierea are loc inseamna ca acordul este dorit de ambele parti dar ca, din varii motive, cu toate eforturile facute de parti si de mediator, acesta nu a fost posibil de realizat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Of....Va rog sa faceti o deosebire intre a obliga prin lege JUDECATORUL SA INDRUME PARTILE SPRE MEDIERE si a fi obligata o parte sa accepte medierea.
    Partile pot accepta sau nu medierea.
    Este o diferenta care trebuie subtilizata de un mediator

    RăspundețiȘtergere
  3. Corect, d-le Dedu. In acest sens am scris si eu aici >>> http://medierea.wordpress.com/2009/12/07/medierea-procedura-obligatorie-sau-facultativa/
    si aici >>>http://medierea.wordpress.com/2009/11/02/magistratii-medierea-si-principiul-rolului-activ-in-procesul-civil/
    Insa, acest lucru nu inseamna ca n-ar putea deveni obligatorie, asemeni procedurii din contencios.
    O sa mai scriu despre asta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Apropo', am pus un buton de seruit pe http://fanutalisman.blogspot.com/ la finalul fiecarui articol. Poate fi seruit. Va astept. Eui am facut legaturile dintre bloguri si voi mai face.
    Toate bune.

    RăspundețiȘtergere