Medierea-impacarea fara proces


REFORMA JUSTIŢIEI. Începând din 3 martie, magistraţii vor fi obligaţi să-i trimită pe justiţiabili la mediatori. Judecătorii scapă astfel de surplusul de dosare, iar cetăţenii, de nervi şi bani irosiţi în instanţe.
Cei care intenţionează să divorţeze, să obţină daune de la angajatorul care i-a concediat fără motiv, dar şi cei care au de gând să-şi „penalizeze” serios vecinul care le-a distrus maşina pe motiv că ar fi ocupat un anume loc de parcare îşi vor putea găsi dreptatea în maximum 90 de zile, fără prea mult stres şi cu minimum de costuri.
Asta, începând din 3 martie, când medierea - legalizată încă din 2006, dar inexistentă chiar şi pentru mulţi dintre magistraţii care ar fi trebuit să o popularizeze - va deveni obligatorie.
„Înţelegerea în faţa mediatorilor e, în primul rând, benefică pentru cetăţean, care nu va mai fi nevoit să piardă ani în şir în sălile de judecată, pentru a-şi rezolva o problemă simplă. În plus, divorţurile, partajele, conflictele de muncă, cele legate de proprietăţi, de protecţia consumatorului, dar şi anumite dosare penale vor fi soluţionate fără taxe de timbru, de copiere a actelor, de promovare a căilor de atac, fără onorarii pentru avocaţi - care pot însuma mii sau zeci de mii de euro. Mediatorului îi puteţi plăti în jur de 500 de lei, iar dacă înţelegerea se face cu succes, judecătorul care o «parafează» poate dispune ca justiţiabililor să le fie returnată şi această sumă”, au explicat reprezentanţi ai Uniunii Naţionale a Judecătorilor.
Aceştia au redactat şi un „Ghid de mediere”, care ar trebui să le fie de folos atât magistraţilor, fie ei judecători sau procurori, cât şi ofiţerilor de poliţie judiciară, pentru ca aceştia să-i poată ghida corect pe justiţiabili.
Cu soţul la mediator
Potrivit judecătorului Cristi Danileţ, medierea este bine-venită şi pentru magistraţi, şi aşa asaltaţi de un volum mare de dosare care ar putea fi soluţionate foarte simplu de mediatori.
„În acest moment, un judecător poate avea de soluţionat chiar şi peste 1.000 de dosare pe an. Prin mediere, pot fi rezolvate simplu, cel puţin jumătate dintre cauzele aflate acum pe rolul instanţelor. Judecătorii ar trebui să rămână astfel doar cu dosarele «grele»”, a explicat acesta.
Astfel, în cazul în care cetăţeanul s-a adresat instanţei, dar şi-a rezolvat problema prin mediere, judecătorul va fi cel care va «parafa» înţelegerea. În acest caz însă, nu se va mai stabili un termen de judecată.
Dacă nu a început un proces şi părţile merg direct la mediator, acordul de mediere va fi parafat de un notar.
E important de ştiut că românii se vor putea adresa mediatorilor atât pentru rezolvarea unor dosare penale simple (furt, lovire, distrugere), cât şi în cazul unor neînţelegeri în familie (unul dintre soţi vinde maşina familiei fără acordul celuilalt).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu