Comisia de mediere, o solutionare mai rapida decat calea judiciara

Toate Colegiile medicilor sustin infiintarea unei comisii de mediere, care sa dispuna de mediatori calificati si sa rezolve reclamatiile facute impotriva medicilor.
Inca din 2008, Colegiul Medicilor din Romania (CMR) propunea aceasta comisie, care sa stabileasca valoarea prejudiciului.
"Calea extrajudiciara pentru care pledeaza si Consiliul National al CMR este benefica pentru ca permite o intelegere amiabila intre parti. Iar ca noutate, participa obligatoriu la aceasta comisie si un reprezentant al societatii de asigurare care il apara pe medic si se obliga a asigura dezdaunarea, daca ea i se cuvine uneia dintre parti vatamate", a precizat intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru PaginaMedicala.ro prof.dr. Vladimir Belis,coordonatorul Departamentului Jurisdictie profesionala si litigii al Colegiului Medicilor Bucuresti (CMB).
In opinia acestuia, calea judicara e foarte lunga, procesul penal fiind doar prima parte a acestei cai.
"In penal se stabileste prejudiciul, dupa ce se face legatura de cauzalitate intre activitatea de malpraxis si prejudiciul adus. In civil, se stabileste cuantumul dezdaunarii, tot acest proces putand tine ani de zile", a declarat medicul legist Belis.
De aceea, ar fi de preferat medierea, intrucat este o cale de solutionare mai usoara, partile putand ajunge la o intelegere rapida. Insa partile implicate trebuie sa stie ca se pot prezenta in fata comisiei de mediere cu proprii avocati. Acestia isi pot consilia clientii, iar expertii din comisia de mediere vor tine seama de parerile avocatilor.
Daca de sanctiuni se ocupa Colegiul Medicilor, de plata prejudiciilor se ocupa societatile de asigurari.
"Aici intervine rolul societatilor de asigurari. Acestea pot fi sau nu de acord cu cuantumul stabilit de comisia de mediere", a subliniat prof. Belis.
In privinta reclamatiilor depuse la CMB, din cele 125 de dosare inregistrate anul trecut, 40 au primit sanctiuni precum: mustrare, avertisment, vot de blam, incetarea calitatii de membru al colegiului.
Despre mediatorii si expertii comisiei de mediere, despre solutionarea dosarelor depuse la CMB, puteti afla dintr-un interviu video in exclusivitate cu prof.dr. Belis, pe care il vom posta saptamanile urmatoare.
Autor:redactor sef Alexandra Manaila
Sursa: paginamedicala.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu