Medierea.....Un nou proiect de lege a malpraxisului

 O noua modificare a legii malpraxisului ar putea mari lista celor care vor fi trasi la raspundere in cazul unei culpe medicale. Astfel, potrivit unui proiect de lege aflat in dezbatere publica, se introduce obligatia de asigurare in caz de greseala pentru furnizorii de produse si servicii medicale, sanitare sau farmaceutice.
De asemenea, in comisiile de malpraxis s-ar putea afla si asiguratorii.
Astfel, in cazul in care intervine un malpraxis, mai intai se va incerca medierea conflictului, prin stabilirea prejudiciilor de catre asigurator. In plus, rapoartele asupra cazului de malpraxis nu vor mai fi intocmite de "expertii judeteni", ci de cei "nationali". De asemenea, potrivit proiectului legii privind malpraxisul, directiile de sanatate publica pot angaja mediatori autorizati pentru solutionarea conflictelor, iar asiguratorul este obligat ca intr-un anumit termen sa faca o propunere pentru despagubirea victimei. Daca se ajunge la un acord, victima prejudiciului si personalul medical, furnizorii de produse si servicii medicale, sanitare sau farmaceutice incheie un contract cu acordul asiguratorului.

Conform unor statistici OTTO Broker din 2009, in 2008 si 2007 au fost investigate peste 800 de cazuri de eroare medicala, 20% dintre medicii reclamati fiind gasiti vinovati in 2008. De asemenea, s-a inregistrat o crestere considerabila a numarului de procese intentate cadrelor medicale sub acuzatia de culpa medicala. Acest fenomen a fost sustinut de o serie de factori, precum interesul mass media pentru astfel de cazuri, facilitarea actiunilor in instanta prin scutirea taxei de timbru etc., conform OTTO Broker.

De altfel, cazul CIOMU este cel mai relevant exemplu pentru evolutia recenta a proceselor de raspundere profesionala medicala in tara noastra. In 2008, judecatorii au ordonat plata unei despagubiri de 500.000 EUR. Instanta a hotarat ca despagubirea sa fie acoperita in solidar de doctor si de unitatea medicala in care acesta isi desfasura activitatea.
Sursa: 1asig.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu