Litigiile comerciale mediate in afara salii de judecata

Numarul litigiilor care ar putea fi rezolvate prin mediere ar putea creste la cateva zeci de mii pana la finele anului, pentru ca judecatorii sunt obligati, incepand de ieri, sa informeze pe cei care se adreseaza instantei de existenta aceastei proceduri, sustine Claudiu Ignat, vicepresedintele Uniunii Nationale a Mediatorilor din Romania.
De la aparitia legii medierii in 2006, numarul litigiilor care au fost rezolvate prin mediere a fost sub 500 anual, afirma Ignat. "Este o procedura care nu numai ca avantajeaza partile care sunt in litigiu, pentru ca se scurteaza perioada rezolvarii acestuia de la cateva luni - cat dureaza in instanta - la cateva ore, dar si pe judecatori care sunt supraaglomerati.
Pana ieri insa judecatorii nu erau obligati sa informeze partile aflate in litigiu ca pot apela la institutia medierii, acestea avand posibilitatea sa apeleze la aceasta procedura fara ca termenele judecatoresti sa fie amanate, explica si deputatul PNL Alina Gheorghiu, de profesie mediator, care a sustinut modificarea legii in 2009 astfel incat sa li se impuna judecatorilor sa faca aceasta informare.
Institutia medierii este un mecanism care permite solutionarea amiabila a unui litigiu, in domeniul comercial, civil, de familie, protectia consumatorului, dreptul muncii sau in anumite cazuri in materie penala, fara a se mai apela la un judecator obisnuit, ci la un judecator "privat", care este obligat sa asigure confidentialitatea discutiilor.
"Pentru asigurarea punerii in practica a acestei prevederi, magistratii nu doar vor informa verbal, ci vor afisa informatii in judecatorii, vor face un tablou cu informatii despre mediatorii din judet in institutii", afirma Gheorghiu. Ea estimeaza o crestere de 60-70% a litigiilor care vor fi rezolvate prin mediere in urmatorii ani, in special a celor care se refera la domeniul comercial.
In aceasta zona, cele mai importante puncte de disputa sunt nerespectarea clauzelor contractuale, neonorarea achitarii unor sume de bani, nerespectarea in termen a unei cerinte sau recuperarea unor proprietati, spune Gheorghiu.
In 2009, pe fondul intarzierilor de plata si a lipsei de lichiditati din economie, peste 20.000 de firme au intrat in insolventa.
Profesia de mediator este una nou aparuta in Romania si pentru a te califica in aceasta profesie trebuie sa absolvi un curs de training acreditat de Consiliul de Mediere, dupa absolvirea unor studii superioare in orice domeniu si trei ani de experienta de lucru.
Un mediator poate cere un onorariu de 120 de euro pentru o mediere. In prezent, in Romania sunt putin peste 1.000 de mediatori, potrivit lui Ignat.
Sursa: Ziarul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu