Mediatorul.....Litigiul, rezolvat la mediator

Mai multe tipuri de conflicte pot fi soluţionate de mediatori, iar cazurile nu vor mai ajunge în instanţă. Legea medierii a intrat în vigoare de la 3 martie. La Tribunalul Hunedoara a avut loc o întâlnire consultativă între mediatori şi reprezentanţii instanţelor de judecată.

Faţă în faţă

Judecătorii vor fi degrevaţi de zeci de dosare pentru soluţionare după ce Legea medierii a intrat în vigoare la 3 martie. Reprezentanţii Asociaţiei Profesionale a Mediatorilor din România (APMR) au avut o primă  întâlnire cu judecătorii la sfârşitul săptămânii trecute, la Tribunalul Hunedoara, în încercarea de a se crea o punte de legătură între sistemul juridic şi mediatori. ”În primul rând un proces de mediere reduce costurile pentru cei implicaţi într-un conflict, apoi timpul de soluţionare se reduce considerabil. Ceea ce facem noi degrevează judecătorii de timp preţios, fiind un număr prea mare de cazuri pe rol”, a explicat Carmen Fiscuci, preşedinte al APMR, filiala Ardeal.
Un mare câştig al proceselor soluţionate de mediator este confidenţialitatea, acestea nefiind judecate, ca orice proces, cu public.

Centre de mediere

La nivelul judeţului Hunedoara există în fiecare unitate administrativă un centru de mediere. Acestea vor putea soluţiona cazurile familiale, comerciale şi unele cazuri din cele penale.
Pe rolul instanţelor în judeţul Hunedoara s-au aflat anul trecut aproape 60 de mii de cauze, ceea ce înseamnă peste 100 de dosare pentru fiecare magistrat.

13 avocaţi au autorizaţie de mediere în judeţul Hunedoara
Sursa ziarul hunedoreanul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu