Medierea, de la teorie la practică

Judecătorii din Bihor şi Satu Mare s-au întâlnit, pentru prima dată, cu mediatorii, în cadrul unei conferinţe regionale cu titlul "Medierea - de la teorie la practică". La întâlnirea de la Oradea a participat preşedintele Consiliului de Mediere, magistraţi, avocaţi, arbitri, mediatori, psihologi.
Conferinţa regională de la Oradea a fost organizată după ce, săptămâna aceasta, a apărut obligaţia organelor judiciare de a informa părţile cu privire la posibilitatea de a apela la mediere şi la avantajele acesteia. Medierea litigiilor a intrat în vigoare miercuri, 3 martie. Este vorba de o procedură care ocoleşte calea clasică a unui proces, pentru rezolvarea unei dispute juridice, preferându-se soluţionarea pe cale amiabilă. Avantajele acestei proceduri sunt legate de durata redusă a termenului, dar şi de faptul că persoanele în cauză au parte de o intimitate mai mare. Astfel, organele judiciare sunt obligate să informeze părţile asupra posibilităţii şi avantajelor folosirii acestei proceduri a medierii şi sunt, de asemenea, obligate să le îndrume să recurgă la această procedură pentru soluţionarea conflictelor. La întâlnirea desfăşurată ieri la Curtea de Apel Oradea au participat aproximativ 70 de persoane, scopul întâlnirii magistraţilor şi mediatorilor fiind acela de a identifica lucrurile pe care fiecare le are de făcut. În urma unui protocol de colaborare semnat între magistraţi şi Asociaţia Mediatorilor din Bihor la începutul lunii februarie, în clădirea Palatului de Justiţie s-a afişat un tablou cu cei 27 de mediatori din asociaţie, la care pot apela cetăţenii care doresc să găsească o soluţie amiabilă într-un conflict.
În Bihor a fost deja înregistrată prima mediere, magistraţii Judecătoriei Oradea încuviinţând, în 10 februarie, medierea într-un caz privind doi soţi care au divorţat şi care au un copil. Prin mediere cei doi s-au înţeles cu privire la culpa comună în desfacerea căsătoriei, încredinţarea copilului în vârstă de şapte ani către unul dintre părinţi, cu stabilirea unei pensii de întreţinere în sarcina celuilalt părinte, pentru care s-a convenit şi asupra unui program de vizitare.
Sursa: Crisana.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu