Mediatorii sunt doriti de magistrati

Magistraţii se confruntă şi cu procese mai puţin obişnuite. Acestea sunt deschise din orgoliul părţilor, ajungându-se ca uneori cheltuielile de judecată să depăşească valoarea bunului disputat. Spre exemplu judecătorii au trebuit să se pronunţe într-un dosar privind 0,96 metri pătraţi de teren. Acţiunea a fost introdusă de Ioachim şi Rodica Alăzăroaie care solicitau obligarea vecinilor, Gheorghe şi Maria Grădinaru, să elibereze terenul cu o deschidere la stradă de 30 de centimetri, pe care reclamaţii construiseră un gard. Pentru a se face dreptate s-au dispus expertize şi două complete de judecată s-au prezentat la faţa locului pentru a analiza situaţia. Nici măcar medierea nu a putut fi făcută în acest dosar, părţile nereuşind să cedeze nici măcar un centimetru pătrat. Familia Alăzăroaie şi-a motivat deschiderea acţiunii prin necesitatea de a face intabularea pentru un credit. Dosarul a parcurs toate căile de atac şi hotărârea definitivă a fost favorabilă familiei Alăzăroaie.
Litigiu pentru o poartăUn alt dosar care a trebuit soluţionat de magistraţi privea sensul de deschidere a unei porţi. Litigiul dintre două familii din municipiu care locuiau la o casă de tip duplex a ajuns pe masa judecătorilor Tribunalului Botoşani. Dumitru Diaconiţă a cerut constatarea dreptului exclusiv de trecere pe o alee susţinând că vecinii au alte căi de acces. Gheorghe Bordeianu, vecinul reclamantului, a solicitat respingerea acţiunii şi mai mult decât atât a formulat la rândul său mai multe pretenţii. Astfel le-a cerut judecătorilor să îl oblige pe vecinul său să îşi schimbe sensul de deschidere a porţii. Bărbatul şi-a motivat cererea precizând că în momentul în care familia Bordeianu îşi deschide poarta îi blochează lui intrarea în curte. În vederea soluţionării cauzei magistraţii au apelat la expertize pentru a stabili dimensiunile proprietăţilor ambelor familii, precum şi spaţiul pe care îl ocupă poarta în momentul în care este deschisă. Mai mult decât atât, completul de judecată s-a deplasat la faţa locului pentru a constata modul de deschidere a porţii. Dosarul nu a fost finalizat încă, fiind la stadiul de administrare de probe. Comisie de expertiză pentru vulpi şi dihori
Fostul consilier judeţean, Mircea Calistru, se judecă de aproape trei ani cu Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS). Vânător înfocat, botoşăneanul a solicitat să fie despăgubit, după ce nu a mai putut organiza partide de vânătoare pe un fond pe care susţine că l-a concesionat din 2007. Acesta a menţionat că a plătit 18.000 de lei pentru concesionarea timp de un an a fondului de vânătoare de la Havârna-Hudeşti, însă de trei ani ţine armele în cui, pentru că asociaţia i-a interzis să vâneze. Potrivit contractului semnat de cele două părţi, Mircea Calistru avea dreptul să vâneze vulpi, dihori şi diverse păsări. Acum instanţa a cerut o expertiză care să stabilească valoarea vânatului ce putea fi recoltat de concesionar pe perioada contractului. Reprezentanţii AJVPS spun că, atunci când a deschis procesul, Mircea Calistru a încercat să se substituie grupei de vânătoare 42 Hudeşti. Magistraţii spun că, deşi solicitările ciudate le îngreunează activitatea, trebuie să soluţioneze toate dosarele care sunt pe rol, întrucât un refuz ar însemna încălcarea drepturilor omului. Totuşi, în astfel de situaţii recomandă apelarea la mediatori. În acest fel, părţile nu mai trebuie să parcurgă etapele procesului şi conflictul este soluţionat mai rapid.
Sursa: Monitorul de Botosani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu