Mediatorul......Cadoul lui Bogdan pentru Florina de Ziua Femeii: un partaj curat


Mediatorul este o alternativă dacă vrei să eviţi tribunalul. Medierea este un "proces", unde nu există câştigător şi perdant. Şi asta pentru că părţile cad la un acord. În plus, economiseşti timp şi bani. Un proces poate dura şi câţiva ani, o mediere poate dura câteva ore, cel mult câteva zile
În biroului mediatorului este cald iar atmosfera este prietenoasă. Chiar dacă a venit aici pentru o chestiune neplăcută, Bogdan speră să rezolve rapid problema împărţirii bunurilor cu fosta sa soţie, Florina.
ipsesc tensiunea, aglomeraţia, murdăria din sălile de tribunal. A trebuit să meargă acolo pentru procesul de divorţ, care a durat patru luni şi asta pentru că nu s-au judecat şi pentru partajarea bunurilor. Ar mai fi durat probabil încă patru ani. A venit la mediator şi convins-o şi pe fosta sa soţie. Amândoi sunt ocupaţi, în criză de timp şi vor să o ia de la capăt. Pentru asta au nevoie să ştie şi ce anume le revine din ceea ce au strâns împreună în ultimii şase ani. Când a intrat în biroului mediatorului, Florina era puţin stresată. La sfârşit a mărturisit că a avut o anumită doză de neîncredere. Medierea a decurs calm, pentru că în faţa mediatorului nu au trebuit să explice, să justifice nimic. Fiecare a spus ce anume îşi doreşte în mod deosebit. A fost ca un joc în care fiecare, pe rând, a putut să îşi aleagă obiectul preferat. Apoi au făcut o estimare a bunurilor alese de fiecare şi Bogdan, care a avut o valoare mai mică, a primit mai mulţi bani din economiile comune. Şedinţa de mediere a durat trei ore - timp în care s-a băut un ceai şi s-au mai făcut şi glume - iar onorariul plătit de cei doi a fost de 500 ron.
Ce litigii poate şi nu poate soluţiona mediatorul
Începând din data de 3 martie, judecătorii au obligaţia de a informa părţile care se află într-un proces că pot renunţa la judecată şi că îşi pot rezolva problema pe cale amiabilă, apelând la un mediator. La procedura medierii se poate apela într-o multitudine de situaţii: în orice litigiu de natură civilă; în orice litigiu de natură comercială; în litigiile de familie: neînţelegerile dintre soţi privind continuarea căsătoriei, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor, contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor; în litigiile având ca obiect conflictele din domeniul protecţiei consumatorilor; în domeniul litigiilor de muncă etc.
Mediatorul nu poate soluţiona o serie de litigii precum: divorţurile, stabilirea paternităţii copilului din afara căsătoriei, tăgăduirea paternităţii copilului din cadrul căsătoriei, desfacerea adopţiei etc.
Avantajele şi dezavantajele medierii
Avantajele medierii sunt următoarele:
Durata este mult mai mică decât a unui proces, problemele putând fi rezolvare în doar câteva ore;
Costurile sunt mult mai mici, onorariile mediatorilor fiind mult mai mici decât cele avocaţilor, cifrându-se la un minim de 500 ron.
Dezavantajele medierii sunt următoarele:
Acordul semnat de părţi în faţa mediatorului are valoarea unui înscris sub semnătură privată şi nu a unui act autentic.
Pentru ca acordul să aibă valoarea unui act autentic, este necesar să vă adresaţi ulterior notarului.
Cum poţi deveni mediator
Numele, adresele şi datele de contact ale mediatorilor din toate ora­şele sunt afişate la sediile instanţelor de judecată sau pot fi găsite pe pagina de web a Ministerului Jus­tiţiei, la adresa Tabloul Mediatorilor
Profesia de mediator este una libe­rală şi practicarea sa presupune anumite condiţii, cele mai importante fiind: studii superioare, vechime în muncă de cel puţin 3 ani; absolvirea cursurilor pentru formarea mediatorilor sau a unui program postuniversitar de nivel master în domeniu; autorizarea ca mediator.
Magistraţii consideră că extinderea procedurii medierii ar duce la degrevarea instanţelor de dosare, care astfel ar putea fi soluţionate mai repede, mai ieftin şi mai avantajos pentru toate părţile. În acest sens, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a întocmit un Ghid de mediere adresat magistraţilor, care conţine elemente practice prin care, începând din 3 martie, judecatorii şi procurorii vor putea pune în aplicare dispoziţiile Legii medierii. Unele dintre procesele care durează cel mai mult sunt partajele, iniţiate de părţi concomitent sau ulterior acţiunii de divorţ.
Într-o singură lună din anul 2009, s-au pronunţat 3284 de divorţuri, ceea ce înseamnă încă un număr similar de partaje, litigii care sunt şi în competenţa mediatorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu